Pimpad radiokaka

 

Radiokaka

250 g blockchoklad

4 msk starkt kaffe

250 g kokosfett

2 ägg

3 msk socker

1 paket kex (typ ’Marie’)

Hackad eller flagad mandel

Kaffebönor till topping

———————————————————

Smält chokladen och kokosfettet tillsammans med kaffet i vattenbad.

Vispa socker och ägg pösigt. Rör ner chokladsmeten.

Klä en avlång form med plastfolie. Strö i mandel och häll på ett lager av smeten. Lägg i kex, häll över choklad. Varva på detta sätt chokladsmet och kex tills formen är full. Strö då över ett nytt lager med mandel. Toppa med kaffebönor. Ställ i kylen i minst 5 timmar. 

Jul i mitt kök.

 

 

 

Sötaste förklädet jag haft; ICA Hemma för under hundralappen. Perfekt att kladda ner med chokladiga smetar och kokosflingor i julstöket.

Daimtryffel

 DAIMTRYFFEL

1 dl vispgrädde

50 g smör

250 g mörk choklad

100 g philadelphiaost

100 g daim

kakao

Låt vispgrädde och smör koka upp under omrörning.

Tag kastrullen från värmen. Rör ner den mörka chokladen, delad i bitar

När blandningen är slät rör du ner philadelphiaosten. 

Låt svalna i 20 min.

Hacka daimen och rör ner den i smeten.

Låt svalna i rumstemperatur i ca 2 timmar.

Forma till cirka 30 stycken bollar och sikta över kakao.

 

Värt en upprepning.

Frukost på Mr. Cake.

Fuck my mouth, Mr Cake.

Efter att ha köat i en timme för att komma in på det numera berömda Mr Cake i Stockholm satte jag tänderna i en Devils food chocolate cake.

Det var värt väntan.

Smoothies.

Status: ungefär sjukast i Sverige. Kom på den smarta idén att strössla med antioxidanter såhär i efterhand. Note to self: ät detta varje dag.

Spenat, banan, blåbär, chiafrön och kvarg. En vitaminbomb som borde intagits innan århundradets förkylning bröt ut.

Citronmarängpaj

125 g rumstempererat smör

1 dl strösocker

1 ägg

4 dl vetemjöl

Fyllning

rivet skal av 2 citroner (2 citroner motsvarar 4-5 msk)

juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)

3 äggulor

125 g smör

2 dl strösocker

Maräng

3 äggvitor

2 dl strösocker

Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.

Sätt ugnen på 225°C.

Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.

Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.

Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.

Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.

Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda i ca 3 minuter.

Amerikanska chocolate chip cookies

Det är stök i kök denna #nudefoodfriday

Chocolate chip cookies, 20 st:

Ingredienser:
200 g smör, rumsvarmt

1.5 dl strösocker

1.5 dl farinsocker

1 msk vaniljsocker

1 ägg

1 äggula

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

0.5 tsk salt

3 dl chokladknappar

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.

Vispa rumsvarmt smör med strösocker, farinsocker och vaniljsocker krämigt. Tillsätt ägg och äggula, rör om tills smeten går ihop.

Arbeta sedan in vetemjöl, bakpulver och salt. Knåda ihop en smidig kakdeg.

Tillsätt 2/3 av chokladknapparna och arbeta in dem i degen.

Rulla 10 stora bollar av kakdegen, drag sedan isär alla bollar så att de delar sig på mitten och lägg med den ojämna sidan uppåt på en plåt.

Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 9-10 minuter, tag ut och lägg på resterande chokladknappar.

Låt svalna.

Vegetarisk lasagne med mozzarella.

Helt klart min favorit av lasagne. Plus att salladen som jag gör på mozzarella, tomat och basilika kan vara en rätt alldeles för sig själv.

Jag gör lasagnen med följande ingredienser:

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 msk rapsolja

1 paket färska lasagneplattor

3 msk tomatpuré

500 g krossade tomater

1 tsk flytande honung

1 grönsaksbuljongtärning

2 msk hackad färsk timjan

4 dl vatten

200 g fryst bladspenat

2 halloumiost

1 1/2 dl pumpakärnor

1 1/2 dl riven prästost

salt och svartpeppar

Allt i ett.

Godmorgon, god eftermiddag – en smoothie passar när som helst och kan innehålla lite av varje.

Detta är min favorit: banan, kokosmjölk, massor med spenat och blåbär.