Att grilla mitt hjärtas hjärtsallad

Göken!

Jösses, i 8 dagar, ca 32 gånger om dagen har jag skjutit undan tanken på att skriva något fyndigt här. Anledning är att jag förra veckan la upp mitt examensarbete på slutseminarium, ägnade helgen åt att fira och för att sen bränna av min första vecka på nya jobbet. Hela härligheten i ett hejdundrande tempo. Jag har alltså firat examen utan att officiellt tagit examen, fullt rimligt om man gillar att fira!

foto: Jörgen Mikkelsen

När jag igår tänkte att imorrn, då är tiden inne, då ska jag göra det. Såklart är idag dagen när jävulens alla gastar svärmar som mörka moln över mig. Jag är arg, så arg på allt. Gråten i halsen pga dålig mottagning här ute i skogen, samtalen bryts non stop, även för att grädden var slut till mina söndagspannkakor. Ja, alltså det har varit otaliga I-landsproblem som satt krokben för min sköna lediga söndag!

Men! Jag har just städat huset i full affektion (verkligen full affektion, t.o.m flyttat upp de där påsarna som i veckor väntat på att ta sig upp för trappen och in på vinden) och de värsta mörka molnen har just seglat förbi, de kommer kanske igen, men just nu är det lugnt i lägret, solen skiner och fåglarna kvittrar.

Därför tänkte jag tipsa om något så vacker och gott som en grillad hjärtsallad, som jag såklart odlat och skördat själv (PK, PK, PK).

Little Gem eller Hjärtsallad som den också kallas är en mindre Romansallad där enbart hjärtat av salladen används. Jag använder hela salladen, men i butik säljs ofta salladen avskalad och som enbart ett fast litet hjärta, därav namnet hjärtsallad. Little gem är dessutom en kulturarvssort, från 1870-talet som är värd att lyfta till skyarna! En lyxsallad som också är perfekt att plocka av bladen på och använda som små skålar till fingerfood för allt möjligt gottit i. Som en liten räkceviche, skagen, lax eller kanske en jordnötshummus med rostade vitlökskrutonger på.

Men den passar också utmärkt att grilla. Ja, på just denna bild steker jag den, men mitt tips är att grilla den pga säsong. Allt ska grillas så här års, såklart, jag själv grillar dock aldrig.

Dela den på längden, på med olja, citron, ev. lite chili, salt och peppar och fräs den på grillen (eller i stekpannan uppenbarligen) till den fått färg. Det är en hit! Smaken av sallad får en djupare sötma och lite bittra toner. Eventuellt om du känner för riktigt lyx i tillvaron, kan du strö på lite rostade frön , solros eller sesam, gärna svarta då. Både gott och snyggt!

OM du har en ko hemma och du vill plocka av yttre bladen för en look av en äkta hjärtsallad, á la butik. Då kan du fodra din ko med den. Tänk turbofarten du får gödsel till din nästa sallad du ska skörda, som du kan mata kon med, som sen ger dig gödsel igen! Vilket kretslopp!

Låt mig förresten presentera the lady of the ladies, Scharrie, hon är chefen av eliten (mjölkkorna alltså). Bestämmer det mesta faktiskt! Som en riktigt kvinna ska göra. En av mina favorttanter, full av integritet och självständighet.

Ses i ottan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *