Kålrotens sista suck

Göken!

Jag vet att kålrot inte är vad man vill ha nu när sommaren intensivt dansat in med full kraft. Men sanningen är att för mig som äter efter vad som finns på gården är det fortfarande lagrade rotfrukter som pockar på förädling. Bladgrönt finns det gott om men innan bönor, betor, blomkål, broccoli osv. tittat fram är det fortfarande kålrot och rotselleri, förvarade från förra säsongens som kräver sin stund för att lyftas.

Att helbaka kålrot känns som ett evighetsprojekt. Tre timmar i ugn liksom, vem planerar ens sin middag tre timmar innan. Inte jag.

Därför bakar jag min kålrot i mikron, för att sen sätta sista finishen i ugnen. MICRON, big NO, NO tänker du. Jag tänker SNABBT OCH SMIDIGT.
Jag skrubbar kålroten noggrant och lägger den sen i en skål med en skvätt vatten i botten (ca 1 dl) och kör den i mikron på 20 minuter. Kålroten ska bli genombakad, testa med en sticka om den är mjuk rakt igenom, annars in i några minuter igen.

Sen kommer finliret. Medan kålroten bakas i mikron brukar jag gotta ihop smör med lite örter, exempelvis gräslök och persilja eller vad som finns hemma. Sen i med riven vitlök, salt (mycket!) och peppar och en skvätt vitvinsvinäger (fett och syra är mina bästa vänner). Jag blandar smöret tills det är mjukt och smidigt sen smetar jag in kålroten med ett rejält lager.

Ugnen på full fräs (typ 275) och in med kålroten i 10-15 min. Om det är tillräckligt varmt och tillräckligt mycket salt i smöret kommer de bli en saltbakad yta som frasar så där härligt.

Vem älskar inte en gyllengul kålrot med krispigt saltbombat skal!

Ses i ottan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *