Pollinera mera, backa bina

Göken!

Det här inlägget skrev jag på Instagram för några veckor sen:

”Igår kom biodlaren med sina drottningkupor som står på vår tomt över somrarna, med sig hade han som vanligt två burkar honung. Bland annat en ljuvlig trädgårdshonung med smak av örter!
-Ta med en tallrik och en kniv och kom ned till kuporna, sa han. Vilket mästerverk! På tal om att bin är fantastiska varelser så är det den biologiska mångfaldens dag idag. Bin om något är då värt att nämna. Utan deras pollinering försvinner mångfalden av växter. Främst är det kanske de vilda pollinerarna som gör störst tjänst för mångfalden men i takt med att dom minskar behövs allt fler biodlare. Med besprutning och minskade naturbeten minskar våra vilda pollinerare och även de växter som behöver hjälp med pollinering, särskilt våra hjältar de kvävebindande baljväxterna. Backa bina!”

Den orimligt färska honungen i vaxkakan var i sig en upplevelse, en ljuvlig smak av raps och försommar. Inte nog med att bina gjort den fantastiska honungen. När jag silat av honungen hade jag en massa vax kvar. -Hur kan jag ta tillvara på den?

Jo såklart! Något som för mig låter som de allra mest husmoderliga, tantiga, gröna vågiga, trädkramiga, greenpeaciga man kan göra. Egen bivaxsalva. Efter att läst 4-5 instruktioner tänkte jag: Enkelt! Smälta ihop vax med rapsolja och kokosfett, hur svårt kan det vara.

INGEN nämnde dock att det hela är som att försöka slå ihop en majonnäs med kalla ägg och varm olja. Alltså svårt, pga just temperaturskillnaderna (Majonnäs ska ju ha lika temp på råvarorna för att enkelt gå ihop i en emulsion). Exemplet kalla ägg och varm olja, alltså för att tydliggöra HUR mycket jag fick vispa för att få ihop vax och oljor.

Men det gick! Tackar mig själv för att jag uppmärksamt lyssnat på livsmedelskemin och fattat grejen bakom en emulsion (fosfolipider, polärt, opolärt osv. för att word styla). Det magiska tricket var att efter misslyckandet med separerad ickeblandad blandning, hälla av oljan igen när vaxet hamnat på botten och sen långsamt vispa in lite olja i taget. Vips så hade jag min emulsion.

Vilken succé för mina ömma, valkiga och torrspruckna händer, efter de två första arbetsveckorna med intensivt kroppsarbete. Bivax sägs ha antibakteriella egenskaper (obs, ej 100 % faktagranskat) och alla tre ingredienserna är såklart återfettande,

Jag använde alltså:

20% bivax
20% kokosolja EKO
60% svensk (obs!) kallpressad rapsolja KRAV

Smälte bivax i vattenbad.
Sen ska troligt oljorna strilas ned under vispning långsammare än jag gjorde. Tänk majonnäs, långsamt i början då det mest kritiska momentet sker där oljan ska finfördelas i vaxet.
Kyl ned något och sen häll på burk.
Förvara mörkt och kylt för längre hållbarhet.

Tyvärr hade jag otur när jag tänkte. Mitt bivax innehöll trots silande antagligen en del honung och därför blev procenten rent bivax lägre än väntat, alltså lite lösa salvor. Nästa gång blir det bättre!

 

BACKA BINA!

Ses i ottan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *