Mycket vill ha mer

Göken!

I år skulle jag bara ha ca 5-6 plantor tomater. Förra året blev det på tok för många. Det tar ju sin tid att plantera, ge näring, binda upp, pyssla och dutta med varje planta. Framförallt tar det tid att VATTNA. Ännu mer framför allt tar det tid att oroa sig för sina plantor. Jag tar ju gärna i lite extra när jag sår, om det inte tar sig och har samtidigt svårt att slänga mina kära toppar till plantorna som jag klipper av. Av topparna blir det nämligen nya plantor på nolltid, om dessa får stå i vatten i några dagar, eller direkt ner i fuktig jord. Därför stod jag alltså med 18 plantor som plötsligt akut var tvungna att planteras om.

Som tur är finns det nästan alltid svarta platshinkar att köpa för en halv guldpeng på exempelvis blomsterlandet. Dessa 18 plantor har jag duttat, gullat och oroat mig för hela sommaren och igår skördade jag av det absolut sista.

Som en tavla på köksbänken.

Bifftomaten Brandywine

Det fina med tomater är att så länge de har växt till sig i storlek kan de utan problem ligga och mogna i rumstemperatur. Det gör att skörden kan bli lite mer effektiv.

När det krisade och jag hade ca två kilo tomat som var tvungen att tas hand om NU. Då halverade jag dem, la dom med den öppna sidan upp på plåtar. Läggs den snittade ytan mot plåten så tar det en evighet innan de torkar. Jag satte sen ugnen på 50 grader. Luckan på glänt, med en slev eller annan uppfinning emellan. Sen lämnade jag de där över natten.

När dom är torkade kan de läggas i en burk med en god olja, skivad vitlök, basilika, salt och en skvätt vinäger.  Jag gillar det lite extra syrligt och tar mer än en skvätt vinäger. Syran i vinägern hjälper också till för hållbarheten.

Jag förvarar den inlagda tomaten i kylen. Anledningen är för att tomaterna har legat i ugnen i många timmar.  Under denna tiden, i en härligt trivsam temperatur för oönskade bakterier, kan det växa till och oljan kan sen härskna. Trist att behöva slänga burkar som blivit dåliga. Därför tar jag det säkra före det osäkra.

Vi ses i ottan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *