Picklad blodsopp

Göken!

Blodsopp, denna ljuva ludna sammetslena färgklick har jag precis lärt känna. Efter att den första hamnade i min korg, har blodsoppen förföljt mig. Det finns omåttligt många i skogen kring oss och jag måste stålsätta mig själv för att inte plocka när jag går förbi på hundpromenad. För vem hinner ta hand om flera kilo svamp on dagen.

Blodsoppen har röd fot. Det röda är inte i form av ett ådernät, utan röda små prickar. Den har gula rör med röd yta, rören är det som sitter under hatten. Hattens topp är sammetslent och brunt med skiftning av grått och grönt. Köttet är gult men blir blått vid beröring.

Det finns förväxlingssvampar och blodsoppen särskiljer sig genom de röda prickarna på foten. Till skillnad har förväxlingssvamparna, eldsopp och djävulssopp ett rött ådernät på foten.

Förutom att den är snygg i sin orörda form är den också sjukt snygg när den delas. Blodsoppen oxiderar och blir blå vid beröring, när ytan når syre. Den går alltså blixtsnabbt från gul till blå när kniven går genom svampen. Fascinerande!

I skogen hittade jag, förutom dessa stora dubbelvarianter, en hel drös med små, små blodsoppar, så där perfekt runda bollar med tätt sittande hattar. Att skiva ner dessa i en smörstekning eller hacka ner i en soppa var absolut orimligt. Därför tänkte jag att tiden var inne för att prova inläggning av svamp!

Jag rensade svamparna, kokade dom sedan i 10 min. La dom i en burk och slog över en cirka 1-2-3 lag. En del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten. Cirka skriver jag för att jag aldrig mäter, går på känsla och kontrollsmakar alltid. Oftast har jag mindre socker och mer ättika i min 1-2-3-lag. I lagen hade jag också kummin, senapsfrö, vitpepparkorn och lagerblad. Sen har burken stått i 3 dagar. Idag var premiärsmakning!

Den picklade svampen samsas på tallriken med potatismos (självklart med muskotnöt), köttbullar, fjällskivlingsås, inlagd lök, pressgurka och stekt lök. Redig husman kräva också sin sprinklade persilja (..och stekta lök såklart).

Svampen var en hitt! Blodsoppen är lite mer fast i strukturen och passar säkert därför bra att pickla. Och snygga blev dom med!

Ses i ottan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *