Spetskål, trattisar, brynt smör och hasselnötter

Göken!

På dagen skogs-kaffetur upptäckte jag att samma stubbe som förra året är trogen och levererar nu mängder med trattkantareller.

Till middag blev det såklart kantareller. Dom fick den ädla platsen på en ungsbakad spetskål öst med brynt smör och hasselnötter.

-Förväll kantarellerna, lägg dom i torr panna till vätskan puttrat bort. Salta svamparna och ställ åt sidan.

-Lägg en stor klick (ca 1 dl) smör i en panna puttra tills smöret luktar karamell och är gyllenbrunt. Lägg i hackade hasselnötter, låt dom bubbla någon minut i smöret. Lägg en delad spetskål i pannan tillsammans med smör och spetskål och stek till lite yta.

-Lägg spetskålen i en form, på med någon matsked soja och någon matsked vinäger, salta, sen på med svampen och ös sist på det brynta smöret och hasselnötterna.

-In i ugnen på 175 grader i ca 20-30 min.

Ät och njut!

Den karamelliserade, nötiga, djupa smörsmaken balanseras bra med vinäger. Därför tänker jag att det icke ska fegas med syran i rätten. Sältan och umamin från svampen gör det hela till en dans i munnen.. och själen!

Till denna gottiga kompott samsades brytbönor och en kinakålssallad med gurka, purjo, picklad KarlJohansvamp och en vinegrette på olivolja, vinäger, soja, fisksås och sesamolja. OCH ETT GLAS VIN! Som förövrigt inte alls passade till den syrliga smaken i maten. Men vad gör väl det, vinet gick att dricka efter maten också!

Ses i ottan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *