Yoghurt, what about it?

Göken!

Att göra egen yoghurt är inte alls svårt! Något som jag tränat på en hel del när jag gjorde mitt yoghurtprojekt som examensarbete. Arbetet syftade till att ta fram en yoghurt gjord på gårdens egen bakterieflora. Alltså skulle de naturliga mjölksyrabakterierna som fanns i mjölken fermentera denna och bli till en gårdsyoghurt.

MEN man behöver inte krångla till det så värst.

Gör egen yoghurt enkelt:

Se till att du har en slatt köpeyoghurt hemma.

-Värm upp mjölk, förslagsvis 1 Liter, till 80 grader.

Nu är mjölken fri från oönskade bakterier men har fortfarande massa gottigt mjölksocker som yoghurtbakterier älskar. Dock gillar yoghurtbakterier 40-50 grader, därför:

-Ställ kastrullen i ett vattenbad med kallt vatten och kyl ned till 45 grader.

Om alla redskap varit rena, inga fingrar varit i mjölken eller djur svept förbi, ska den nu vara ett fritt tillväxtmedium för yoghurtbakterierna.

-Tillsätt en skvätt köpeyoghurt. Till en liter mjölk använder jag två matskedar. Det är inte millimeternoga. Tänk hellre mindre än mer. För mycket kan göra yoghurten grynig.

Yoghurtbakterierna har nu gott om näring i mjölken och kommer att växa och bli fler. I takt med att bakterierna blir fler bildas mjölksyra, pH sänks och mjölken blir tjock och smakar syrligt.

– Häll upp mjölken i en termos. Ställ den i ugnen på lägsta möjliga grader (oftast 50 grader), i 3 timmar. Stäng av ugnen och låt termosen stå kvar i 2-5 timmar till.

-Häll sen upp på burk och kyl ned.

Ät med äppelmos, frön, nötter eller jordnötssmör och hallonsylt, eller ringla lite honung på färska bär, eller varför inte en fräsig granola, sånt är ju på modet.

Min erfarenhet är att yoghurten blir snabbare tjock om värmen är 47-50 grader. MEN om den står längre tid i 40-45 grader bildas det mer smaker. Därför har jag den i termos. Dels för att den ska isoleras och inte bli 50 grader, som ugnen är. Dels också för att den ska hålla värmen länge och då hinna få mer smakutveckling . Men har man bråttom, kör 4 timmar i glasburk i ugnen med luckan på glänt. Funkar det med. Men värmen får inte gå över 52 grader, då är chansen stor att bakterierna dör.

Testa! En egen yoghurt är godare och känns liite härligare än köpeyoghurten.

Är den gjord på mjölk från din favoritko kommer den smaka ännu bättre! Maya, just sayin!

Ses i ottan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *