Brynt smör i äppelkaka

Göken!

Äppelkaka är väl ingen big deal. Men för en som är glutenintolerant är en saftig, ickesmulig kaka en dröm. Därför är jag nu under äppelsäsongen uppe i min cirka 6:e äppelkaka. Fullt rimligt enligt mig! Snart övergår jag till morotskaka. Äta efter säsong ni vet.

En äppelkaka med brynt smör får ännu djupare smak. Brynt smör är livets guld och låter också väldigt fräsigt och säljande!

 Jag tänkte att det vore snällt att dela med mig av mitt basrecept för mjuka kakor som alltid blir så där saftigt, göttigt och smakrikt i kakhålet (munnen alltså). Det går fint att skippa äpplen, kardemumma och exempelvis ha i citronzest och vanilj istället för en gottig sockerkaka. 

Mjölerna jag använder är 25 % potatismjöl, 25 % mandelmjöl 50 % durramjöl. För några år sen var durra hopplöst att hitta om man inte bodde i storstan ä.k tokstan. Nu finns det på de flesta större butiker. Möjligheterna för oss glutenfria blir bara bättre och bättre!

Så till äppelkakan:

-Ugnen på 175 grader.

-Smöra en form och strö med kokos eller mjöl.

-Kärna ur och skiva 2-3 äpplen (ja, mycket men gott och blir ännu saftigare). Lägg skivorna i muskovadosocker och kanel (vanligt socker går också fint men muskovado ger en mjukare och mer karamelliserad söt smak). Mät inte, bara strö på och känn efter.

-Vispa 3 ägg med 3 dl socker, mycket fluffigt.

-Blanda ihop i en annan bunke:

  • 1 dl durramjöl
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 1 tsk xantangummi
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 krm vaniljpulver
  • 2 tsk kardemumma

(Nu förstår jag att du som är industri- och tillsatskritiker sätter i halsen när du läser xantangummi. Gummi, låter livsfarligt! Frukta icke, fermenterade sojabönor är inget man dör av. Xantangummi tillsammans med fiberhusk är räddningen för torra glutenfria degar)

På spisen smälter du 100 g smör, som får puttra tills det luktar karamell och är gyllenbrunt. Sen ger du det några andetag, för att svalna något, innan du häller i 1 dl mjölk.

-Blanda nu i alla torra ingredienser i ägg- och sockerfluffet. Häll sen i det heta smöret och mjölken. Blanda runt och häll upp i formen. Att ha i hett smör och mjölk har jag fått för mig ger en kick till bakpulvret. 

-Häll sen över äpplena och tryck ner dom i smeten. Det känns som fööör mycket äpplen, men pressa ner dom! Det blir bra!

-Strö på pärlsocker, det är både snyggt och ger en praktiskt skorpa på kakan som hindrar den från att sjunka ihop så där besvikande mycket.

-50 minuter i ugnen brukar vara lagom, men ställ klockan på 40 min och testa med en sticka, icke kladdig sticka betyder färdig kaka.

GLÖM EJ ATT SLICKA SKÅLEN!  -Lick the bowl, ni vet. Smeten är nästan godare än själva kakan.

Ses i ottan!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *