Nördfest i Sundsvall.

Denna helg var det dags för Nordfest i Sundsvall så jag åkte upp och ”röjde”, sov och åt fantastisk mat!.

Jag anlände vid lunchtid och vi åt en sallad med ugnsbakad lax, sallad, tomater, gurka, sugar snaps, rödlök och mozzarella. Laxen smakade av citron och jag kryddade på med lite apstark chili (100000 scoville).

På kvällen dukade vi upp med massor av ost, prosciutto, surdegsbröd, stora gröna oliver, kronärtskockshjärtan, en tomat- och mozzarellasallad, underbart god Ripasso och Petters Prosecco (yo).

Efter det bar det av nästgårds hem till Janne och Jenny där jag träffade hunden Polly som ville gosa eller äta upp mig.

Tog även en titt på alla snygga guror och låtsades spela för att se cool ut på bild. Gitarren är i alla fall sjukt cool!

Sedan gick vi och kollade på Nilles band LIK. Grymt röjigt och skoj! Det var en massa band som lirade men eftersom det här är en matblogg så skippar jag de tusen bilder på grymma snubbar som jag tog under dessa 2 dagar.

Banden som lirade på festivalen var: Paranoid, The Crown, LIK, Naglfar, Ultra Silvam, Dark Funeral, Darklands, Begravningsentreprenörerna, Hällas, Iron Lamb, Graveyard och Godless Glenn & the Astrozombies.

På kvällen blev jag sjukt hungrig och gick hem och stekte rattepotatis. Jag ÄLSKAR potatis! Det blev en liten laxbit till det också.

Sen gick vi till Daltons och drack Prosecco men jag gick hem lite tidigare än de andra för jag är en trött gammal dam.

Dagen efter åt vi en ljuvlig brunch på Brasserie Verket. Den är mycket fräsch med massor av nyttiga grönsaker och grejsimojs. Jag åt rödbetor, stora gröna oliver, ugnsbakade morötter, kyckling, äggröra, prinskorv, potatisgratäng, hummus, bröd och västerbottenost.

Jag gjorde också en varm macka med ett tjockt lager av västerbottenost, rökt kalkon, rödlök och tomat.

Man fick grädda egna våfflor så då var jag ju självklart tvungen att göra det. Jag tog vispgrädde, rårörda bär och kokosflingor på. Den ser onekligen väldigt god ut men jag gillar varken våfflor eller grädde så det var ingen sensationell smakupplevelse för min del.

En liten kopp varm choklad blev det med och jag låtsades att det var espresso för att kunna känna mig cool och mogen (jag avskyr kaffe).

Sedan promenerade vi litegrann och gick hem och sov en stund innan det var dags att gå till Nordfesten och kika på lite band igen.

Efter det var det dags att duka fram osten med tillbehör igen. Jag och min Fredrik gillar ost och han hade fyllt upp kylen ordentligt inför mitt besök (som vanligt).

Gammal tant som man är orkade jag inte med mycket mer den kvällen utan gick och la mig före midnatt (skulle bara ta en powernap).

Under natten var det tydligen efterfest med 8 personer på nedervåningen och jag råkade hälla ut mitt vattenglas i sängen så mina täcken var alldeles genomblöta. Jag sov dock bra och Fredrik kom i säng klockan 05.

Två timmar efter det, vaknade jag, pigg som sig bör och ville ha scones. Jag har aldrig gjort scones själv utan bara använt sådan torrmix man blandar med vatten men blev så inspirerad av Gunnars livevideo så jag har varit sugen på att testa att göra egen deg. Det var hur enkelt och gott som helst!

Vi åt dem varma tillsammans med bregott och prästost.

Efter några timmars soffhäng gick vi och åt hot pot på en kinarestaurang och det var helt asgrymt! En het och en mindre het buljong tillsammans med tunna skivor av nötkött, lammkött (hö hö), kyckling, bläckfisk, räkor, fiskbollar, köttbullar (haha), risnudlar, kinakål, pak choi, tofu och dumplings.

Är ni i Sundsvall rekommenderar jag detta STARKT!

https://restaurangcanton.se/

Rullandes hem för att chilla lite den sista timmen innan tåget gick, passerade vi ”Vuxenvideo” – dom ger din snopp vingar! Öh.

Tack Sundsvall för denna gång! Tack Nordfest (Ante, Johnny och grabbarna), banden och TACK min bästa Fredrik för en trevlig helg på vift!

Vårrullar!

Jag har en filippinsk kompis som är grym på matlagning. Vi gjorde vårrullar ihop som blev fantastiskt goda!

Dipsåsen bestod av soja, lime, piri piri, koriander och rödlök (jag brukar ha vitlök och ingefära med). Så jäkla starkt blev det med 5 piri piri’s i!

Smakade på en öl med smak av biscotti, usch!

Innehållet var köttfärs, vitlök, ingefära, morot, vårlök, glasnudlar, vitkål, soja, böngroddar, gul lök, koriander och kryddor.

Många rullar blev det.

Då är det bra att ha medhjälpare!

Sedan stekte vi dem i olja på alla sidor.

Jättegott blev det och till det hade vi sticky rice, kålsallad med vitkål, morot, soja, lime, vitlök, ingefära, chili och sesamolja samt spenat som jag hällt kokande vatten på (slakat) med sesamolja och salt. Mums!

 

Kropphets.

Kropphets.

Många ägnar sina liv åt att hetsa kroppen, hetsa sinnet och självbilden.

Vi föds in i detta. Vi ser det varje dag. Vi ser det på TV, i tidningar, på stan, i våra föräldrar och i de vi möter varje dag.

”Vi röra på oss! Vi måste träna mer!”

”Vi måste utesluta det och det ur vår kost. Kolhydrater? Gud förbjude!”

Nya Pippi är anorektiskt smal.

”BMI 25? du är tjock!”

”Jaha, är du gravid? Hur mycket har du gått upp i vikt?”

”Wow! Du har blivit ätstörd! Vad fin du är! Man riktigt ser hur smal du har blivit. Du är duktig!”

Man har sett och hört det mesta. Man har varit träningsnarkoman, fastande, förargad, tjock, påverkad, nedslagen, stressad, gravid, anorektisk, ohälsosam, modfälld, äcklad, besviken och dömd. Man har man hetsat sig själv till ingen nytta.

Men nu djävlar har jag fått nog!

Var dig själv! Ät mat! Fastna inte i soffan! Träna för du mår man bra av, och framförallt:

ÄT DIN KIMCHI FÖR BÖVELEN!

Fortsätt läsa ”Kropphets.”

”What do you call those?” ”We call them nigg…nigg… No, no, no! No, we call them… wienerschnitzel!”

Wienerschnitzel! Fantastiskt gott! Här kommer mitt recept som är hur enkelt som helst att göra:

Till 4 personer.

Du behöver:

800 gram kalvinnanlår

Vetemjöl

Ströbröd

3 ägg

Salt

Svartpeppar

Potatis

Olivolja

Smör

Kapris

Gröna ärtor

Citron

Du gör:

Banka ut köttet så det blir tunna skivor. Jag använde en plastpåse som jag la ovanpå köttet och bankade med en kastrull. Det går även bra med en köttklubba/biffbankare (brutala ord).

Blanda vetemjöl med salt och svartpeppar på ett fat. Vispa upp äggen litegrann i en vid skål och häll upp ströbröd på ett fat och vänd köttet i först mjölet, sen äggen och sist ströbrödet.

Använd gärna ett barn till hjälp så slipper du själv bli kladdig om fingrarna.

Stek i rikligt med olja och smör till de är gyllenbruna och smaskigt goda.

Potatis alt. 1: klyfta och in i ugnen tillsammans med olivolja, salt och svartpeppar (ev timjan). 225 grader i cirkus 20 min (använd potatissticka).

Potatis alt. 2: skiva tunt och råstek försiktigt.

Servera med gröna ärtor, kapris och citron.

Här är en variant med klyftpotatis:

Och med råstekt potatis. Jag föredrar råstekt.

En del har anjovis, rödvinssky eller bearnaisesås till men jag skippar det. Jag skulle kunna tänka mig att använda något kryddsmör till. Café de Paris- eller persiljesmör kanske.

Nittiotalet ringde!

Idag blev det snabbmat; djupfrysta vårrullar med sticky rice och sojafrästa morötter, sugar snaps och broccoli.

Helt ok och barnen var glada. Ibland får man vara slö, eller?

LSHMSFOAIDMT

Avokado! Guds gåva till mänskligheten (tillsammans med ost, potatis, kimchi, inlagda kronärtskockor etc etc)!

Jag gör den bästa guacamolen! Blir olika varje gång men ändå.

Igår blev det avokados, hackad tomat och rödlök, vitlök, röd chili, pressad lime, salt, nymalen svartpeppar och vitlöksflakes.

Hur mycket man än gör, tar den alltid slut på mitt bord.

Det blev en trevlig och som vanligt, kaosig, fredagsmiddag hos mor min, med perfekt chilenskt rödvin respektive coca cola blandat med fanta(!!).

Minime och me med regnbågslav:

Austin Food Works – inte lika mycket denna gång.

Testade Austin Food Works (http://www.austinfoodworks.se/) för andra gången och trots den trevlige servitören, popcornen med smak av oxbringa och det roliga ölutbudet, blev jag lite besviken. Förra gången upplevde jag explosion av goda smaker och möra köttbitar blandat med fantastisk god öl (jag som inte gillar öl).

Denna gång delade vi på en ”All in BBQ” och köttet varierar så det blev långbakad oxbringa och fläsksida samt grillad kycklingklubba. Fläsket smakade fläsk (gillar inte konsistensen och fettet) och kycklingen var något smaklös och kändes nästan kokt. Den färdiggrillade på Coop är faktiskt bättre! Jag tycker att det känns lite fattigt att ha kyckling på en ”all in bbq”.

Bilden blev dock sjukt snygg!

Sötpotatispommesen var goda men det var för mycket salt på och till det var det en god coleslaw med ingefära och vitlök samt några saltgurkor på toppen.

Det mest konstiga var en belgisk våffla typ?

Ölen är dock fantastisk där och de har en härlig blandning av annorlunda öler som inte finns på Systembolaget.

Min favorit är Polyamorie från Oeidipus brewery (http://oedipus.com)

Kvällen började och slutade med regn. Tur att man har ett sånt fashionabelt, ursnyggt paraply!

Kimchi ’em All!

Nu har jag format ett eget recept som jag tänkte dela med mig utav!

Kimchi alá Kawaii:

Du behöver:

1 cup = 2,25 dl

1 gul lök

12 vitlöksklyftor

1 bit ingefära

1 cup strimlad vit rättika

1 cup strimlad morot

1 paket vårlök

1,2 kg kinakål/salladskål

2 cup vatten

2 msk rismjöl

2 msk farinsocker

2 msk japansk soja

1,5 cup koreansk chili

Plasthandskar (finns på Clas Ohlson)

Du gör:

Tvätta kinakålen. Skär ett jack i roten och dela med händerna. Skär ett jack i varje rot för framtida bruk. Låt rinna av.

Det kan vara till hjälp att ha en barnarbetare hemma. Speciellt en söt sådan!

Salta mellan varje blad, lite mer salt på de vita, tjockare partierna. Lägg i en stor bunke och fyll på med vatten så att det knappt täcker kålen. Vänd 4 gånger var 30:e minut.

Koka rismjöl och vatten försiktigt i 9 min, rör om under tiden. Lägg i farinsocker och låt koka ytterligare en minut och låt svalna.

Rismjöl: ”Cock brand” 😉

Skiva rättika och morot tunt och skär vårlöken i ungefär lika långa bitar.

Mixa lök, vitlök och ingefära.

Blanda risgröten med soja, lökmixen och grönsaksmixen.

Tvätta kålen ordentligt mellan varje blad och krama ur vattnet. Dela kålen ytterligare en gång med hjälp av de små jacken i roten.

Ta på dig plasthandskar och kleta in smörjan mellan varje blad, rulla ihop och tryck ner i en glasburk med snäpplock.

Låt stå i rumstemperatur i 1,5-2 dygn. Det ska bubbla när man trycker ner kålen.

Låt stå ytterligare ca 10 dagar i kylskåp.

Håller länge! Lukta och smaka!

Nu var du antagligen glad för att du använde plasthandskar så ta en bild och låtsas vara en seriemördare!

Räkan.

Igår gjorde jag en annorlunda och utmanande grej; jag gick på middag med en helt okänd person. Kanske inte helt okänd utan några gemensamma vänner finns trots allt och vi delar samma stammisställe så man har ju sett varandra under åren.

Det var lite jobbigt och svårt men kände ändå att det skulle vara gott för min personliga utveckling då jag gjort väldigt klart för honom att det inte var en dejt. Allt som utmanar en, utvecklar en? Kanske.

Han gav mig en adress och jag gick dit utan vidare efterforskningar. Det visade sig vara en restaurang som heter ”Räkan” (www.rakan.se) där jag faktiskt varit en gång tidigare. De har en pool i mitten av lokalen med en liten fyr och radiostyrda båtar som man kan beställa räkor på och så får man en handkontroll att styra båten till sitt bord med. Mycket gulligt!

Vi åt hummer, pommes frites, wokade grönsaker, sallad, västerbottenost och hembakat bröd med smör och aioli.

Allt var supergott och även sällskapet var trevligt och lite crazy. Jag verkar vara en ADHD-magnet eller tvärtom?

Nu har jag fått blodad tand för hummer, aj aj!