Springrolls!

Igår hade jag 8 pers på middag så jag gjorde många många vårrullar, våren till ära. Undra varför det heter vårrullar?

Jag gjorde en ”smet” på 800 gram nötfärs, glasnudlar, morot, kinakål, gul lök, vårlök (ho ho), chili och massor av pressad vitlök och riven ingefära. Kryddade med salt, nymalen svartpeppar, vitlökspulver och ingefärspulver.

Detta steker man så att köttfärsen är någorlunda klar. Den ska ju svalna innan man rullar ihop rullarna.

Sedan tog jag en överfull matsked och la på ett ark vårrulle-deg, rullade ihop och fäste med lite rismjöl och vatten.

Många blev det och de förvarades i en stor resväska på uteplatsen medans vi gick och bowlade.

Eftersom det var så många vårrullar så gjorde jag dem i ugnen. 225 grader, högt upp i ugnen, i 20-25 min, tills de hade fått fin färg.

Vi åt dem med koreanskt ”purple rice”, wokad broccoli med soja, edamame med flingsalt och räkchips.

Jag hade räknat på 5 st var och var orolig att det inte skulle räcka men det blev en hel plåt över!

Kvällen fortsatte med Riesling och sällskapsspel.

Idag blir det barnkalas ute i Solsidan.

Korea för 100 år sedan: Declaration of Independence!

Då firar Korea 100 år som självständiga. Ja, hur självständiga halva landet är kan ju diskuteras..

Vi firade hursomhelst med koreansk BBQ.

Entrecote i tunna skivor:

Bacon och champinjoner:

Spenat med sesamolja, salt och rostade sesamfrön:

Böngroddar med sesamolja, salt och rostade sesamfrön:

Korean purple rice (vitt ris och svart ris blandat):

Det var första gången jag gjorde ”purple rice”. Jag har fått det i Korea och alltid undrat hur man gör det. Det är supergott och nyttigare än vanligt vitt ris.

Gul lök, tunna lökringar i soja och lite vatten, skivad vitlök, grön chili, gochujang och sesamolja med flingsalt och nymalen svartpeppar:

Härliga salladsblad:

En superbra fredagskväll helt enkelt!

Koreansk matlagningskurs 2.0

Då var det dags för koreansk matlagningskurs 2.0.

Värden för detta var återigen Jonas Arbman; en rolig, erfaren prick som fångar ens uppmärksamhet på ett bra sätt.

Kvällens meny var:

Lite mumsigt från Korean Food och Oriental Market. Smaksättningar, kimchi, shiitake, kardorrerot, sötpotatisnudlar, noriark etc.

Grönsaker.

Kött, kyckling och gös.

Blötlägg riset i 30-60 min. Koka lika delar ris och vatten i riskokare.

Miyeokguk (kyckling- och wakamesoppa):

200 gram kycklinglårfilé
10 gram wakame
10 dl köttbuljong
3-4 tunna skivor ingefära
2 vitlöksklyfor
1 tsk salt
1 tsk soja
2 ägg
2 salladslökar

Skär kycklingen i små munsbitar. Blötlägg wakamen i 10 min.
Vispa ihop äggen och salta. Stek en tunn omelett och vik den några gånger och strimla fint.
Skiva salladslöken fint. Koka upp buljongen och sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta med ett par krossade vitlöksklyftor, salt och ingefära. Koka kycklingen i buljongen och skumma sedan av allt skum med en sked så att soppan blir klar och fin.
Tag kastrullen från värmen när kycklingen är genomkokt. Rör ner wakamen och soja och servera i skålar med strimlat ägg och salladslök på toppen.

Vi blötlade även några shiitake i varmt vatten och skivade ner i soppan vilket var jättegott när svamparna sög åt sig buljongen.

Sengseon Chokochujang Muchim (vitfisksallad):

200 gram vitfiskfilé (vi hade urbenad gös som frysts ner innan)
1/4 gurka
1 liten morot
5-6 cm rättika
1 msk pinjenötter
50 gram gochujang
1 msk socker
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1,5 tsk soja
1 tsk rostade sesamfrön
1 vitlöksklyfta

Strimla gurka, morot och rättika fint. Hacka pinjenötterna grovt. Skiva fisken fint på snedden.
Blanda till dressingen av gochujang, socker, sesamolja, risvinäger, soja, rostadesesamfrön och riven vitlök.
Blanda samman i en skål och servera. Toppa med pinjenötterna.

Det var första gången jag filéade fisk och detta var min första skiva:

Erfarne Thommy fick visa hur man skulle göra och efter det blev det bättre!

Och här är resultatet. Trots att jag tycker att rå fisk är lite äckligt så smakade jag och det var faktiskt jättegott! Dressingen tog över smaken helt och det smakade inte alls fisk!

Chapche (sötpotatisnudlar med biff och grönsaker):

150 gram nötkött/och eller strimlad shiitakesvamp
2 msk soja
1 msk sesamolja
1 tsk socker
1 tsk sake
1/2 tsk mirin
1 riven vitlöksklyfta
1 stor morot
1/2 zucchini
raps- och sesamolja till stekning
salt och nymald svartpeppar
100 gram sötpotatisnudlar
1 tsk sesamolja
1,5 tsk soja
1 tsk socker
2 tsk rostade sesamfrön
Rostade sesamfrön och fintskivad salladslök till garnering

Strimla kött och grönsaker fint.
Marinera köttet i soja, sesamolja, socker, sake, mirin och vitlök i 10-15 min.
Stek kött och grönsaker i omgångar i oljan. Salta lätt.
Koka nudlarna i 3-4 min. Slå av och lägg i iskallt vatten. Klipp nudlarna med en sax och massera in sesamolja, soja, socker, peppar och salt.
Blanda nudlarna med köttet och grönsakerna och garnera med rostade sesamfrön och salladslök på toppen.

Marinaden doftade underbart!

Bosse mortlade de rostade sesamfröna för att få ut ännu mer smak.

Här är resultatet (lätt värt det ”jobbiga” receptet, speciellt när Bosse gjorde det):

Pootkochu Yangnyemom Muchim (ångkokta små paprikor):

100 gram små gröna paprikor (paprika padron)
vetemjöl/potatismjöl
rapsolja
3 msk soja
1 tsk vinäger
1/2 tsk sesamolja
1/2 tsk socker
1/2 tsk rostade sesamfrön
1 krm koreanskt chilipulver
1 riven vitlöksklyfta

Skölj paprikorna och skär bort stjälkarna. Vänd i mjöl och lägg i en rapsoljesmord ångkokare av plåt. Det går säkert att steka annars.
Ångkoka i 5-6 min och låt svalna av.
Blanda med sås av soja, vinäger, sesamolja, socker, sesamfrön, chili och riven vitlök. Toppa med rostade sesamfrön (som vi tydligen glömde).

Chigumchinamool (spenatsallad):

200 gram bladspenat
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk sesamolja
1 msk soja
Nymalen svartpeppar

Förväll spenaten (häll kokande vatten över eller koka hastigt), spola av i iskallt vatten och krama ur ordentligt så att den inte tappar sin gröna färg.
Finhacka vitlök och rosta sesamfrön. Blanda med soja, sesamolja, svartpeppar och spenaten.

Kimbap (norirullar):

sushiris (smaksatt med socker, salt och risvinäger)
noriark
kardborrerot (finns inlagd på asiatbutiker)
2 shiitakesvampar
1/4 gurka
1 liten morot

Blötlägg shittaken i varmt vatten. När den blivit mjuk, skär bort foten (som är jättehård och inte ätbar) och strimla hatten fint.
Strimla morot och urkärnad gurka.
Bred ut ris på ett noriark och lägg på morot, gurka, svamp och kardborrerot. Rulla ihop med hjälp av en bambumatta och dela i 8 bitar. Servera med en skål soja på sidan som du kan antingen ha lite wasabi i eller gochujang.

Jonas luftar sushiriset.

Vår Thommy som uppenbarligen gjort sushi tidigare skapade dessa små fantastiska konstverk:

Så var middagen färdig och det var sååå gott och det blev ingen doggybag denna gång.

Bosse drack upp sakén som blev över. Det ser ut som att Jonas säger ”ajabaja”

Tack Jonas Arbman och tack sydkoreanska ambassaden för ännu en fantastisk matupplevelse!

Matsöndag.

Idag ville jag äta gyoza. Många sådana och stekta, inte ångade.

Det blev några bitar sushi till förrätt.

På R-Asia i Solna centrum, har de vanlig buffé och ”mongolisk buffé” där du själv plockar råa råvaror och låter en av kockarna steka på det åt dig.

Eftersom de bara har ångade gyoza kom jag på den briljanta idén att lägga på gyoza på min tallrik och skicka in i köket. Gömde dem lite snyggt under böngroddar, broccoli, risnudlar, mjuka riskakor, champinjoner och entrecôte. När jag sedan skulle hämta tallriken hade kocken separerat gyozan från resten och lagt tillbaks det på varsitt fat. Så mitt smygande kändes överflödigt. Tyvärr var det inte bra gyoza men tanken var fin!

Hittade sedan någon blandning mellan paprika och chili. Långa gröna saker som ser ut som gigantiska chilis men som smakar paprika med mer pikant smak. Jättegott så jag blev tvungen att mixa ihop en till tallrik.

Lite sådär lagom mätt blev man.

Efter en promenad hem och förbi Ica Maxi, lagade jag en gigantisk korv stroganoff på 2 hela falukorvar (med 81% kött) och nästan 1 liter grädde. Tyvärr är jag alldeles för mätt för att äta något mer idag men det blev 15(!) matlådor!

Sedan byggde jag ihop min legogubbe från en ”hemlig påse” med ”Pink fluffy unicorn”.

Dagobert!

Godmorgon!

Jag blir ofta sugen på en riktig Dagobert och här kommer dagens variant:

Surdegsbaguette från Droppens konditori (bästa)

Hemgjord dijonaise (majonnäs, dijonsenap, örtsalt och nymalen svartpeppar)

Rökt kalkon

Rostbiff i skivor

Grevéost

Romansallad

Avokado

Vårlök

Hackade gröna oliver

Mättande och supergott!

Äta Raclette på en assiett.

Jag fick ju ett Raclette-järn med tillhörande ost i julklapp av Fredrik. Igår gick sista biten ost åt och det var fantastiskt som alltid!

Till det hade vi små potatisar tillagade med smör i en sous vide, kabanoss, chorizo, korv med Trinidad scorpion chili, jättefin ryggbiff, små pärltomater, majs, cornichons, gul lök, röd paprika, champinjoner och oliver.

Vi blev minst sagt mätta.

Sedan kom lite fler kompisar och så åkte vi in till staden. Det var en kul kväll!

En enkel lunch i min ensamhet!

Den här veckan jobbar jag hemma och slipper micromaten men vill ändå ha det snabbt och enkelt, så idag svängde jag ihop en pasta som var very good gummisnodd!

Jag började med att steka pressad vitlök och hackade soltorkade tomater i oljan från de soltorkade tomaterna.

Sedan stekte jag en liten gul lök, broccoli och sockerärtor och kryddade med örtsalt och nymalen svartpeppar.

När jag hade kokat Pappardelle (Zetas) så blandade jag den med pesto och ruccola och la på grönsakerna.

Detta var supergott och enkelt! Jag är så glad att slippa bacon och grädde som alla alltid vill äta! Nu är jag mätt och glad!

”Fuskramen” at it’s best!

Idag var jag så sugen på vitlöks- och chilimarinerat nötkött så det blev en snabbvariant som är minst lika gott som att äta svindyr ramen på lokal.

Jag började med att skiva lövbiff riktigt tunt och marinera det i massor av pressad vitlök, piri-piri, sesamolja, japansk soja, lite salt, nymalen svartpeppar och torkad ingefära.

Sedan stekte jag små pak choi i olja och soja.

Köttet steks hastigt på hög värme.

Sedan ska det ösas på med toppings! Idag blev det, förutom kött och pak choi, böngroddar och hackad salladslök.

Så underbart vackert och gott!

Papparskalledelle!

Idag var jag bara sjukt sugen på pappardelle efter att min kollega visat mig en bild på en himmelsk tryffelpasta som hon älskar.

Jag tog lite goda saker och slängde ihop en pasta som blev jättegod!

Höftar lite (vi var 5 personer och det blev minst 2 matlådor):

Zetas pappardelle 500 gram
Olja (jag använder oljan från en burk soltorkade tomater)
5 vitlöksklyftor
2 stora schalottenlökar
70 gram soltorkade tomater utan olja
700 gram fläskfilé
Hackad bladspenat eller babyspenat
Vispgrädde + vatten (alt. matlagningsgrädde)
Delade körbärstomater
2 msk dijonsenap
Kalvfond
Örtsalt
Nymalen svartpeppar
Torkad eller färsk basilika

Stek vitlök, lök och soltorkade tomater i oljan.

Putsa fläskfilén och skär i lagom storlekar.

Bli smygfotad tydligen.

Lägg i köttet och krydda med salt, peppar och basilika.

Slå på grädde, lite vatten, kalvfond och dijonsenap.

På slutet har du spenaten.

Garnera med körsbärstomater och så är det färdigt!

Servera med pappardelle kokt ”al dente” och råstekt broccoli.

Zetas pappardelle var helt underbart god!

 

Saltbaka!

Idag blev det saltbakad lax med dillslungad potatis och romsås. Fantastiskt gott!

Här kommer recept (ca 4 pers):

Saltbakad lax:

400 gram lax

Grovsalt

Lägg ut ca 2 cm grovsalt i en ugnssäker form. Lägg laxen ovanpå med köttsidan nedåt.

Baka i ugn, 250 grader i ca 12-15 min. Vänd på laxen och pilla bort saltkornen som fastnat.

Dillslungad potatis:

Färskpotatis eller delikatesspotatis

Grön sparris

Sockerärtor

Smör

Dill

Salt

Koka potatisen. Dela sparrisen i 3 delar och stek sparris och sockerärtor hastigt.

Smält smör i en stekpanna och lägg i potatis, sparris och sockerärtor. Rör runt och blanda i massor av dill.

Romsås:

1 burk creme fraiche

0,5 dl hackad gräslök

0,5 dl hackad dill

50 gram sikrom, löjrom eller röd stenbitsrom

Salt

Citronpeppar

Rör samman allting och låt stå i kyl tills maten är färdig att serveras.

Detta vill jag typ äta VARJE DAG!