”What do you call those?” ”We call them nigg…nigg… No, no, no! No, we call them… wienerschnitzel!”

Wienerschnitzel! Fantastiskt gott! Här kommer mitt recept som är hur enkelt som helst att göra:

Till 4 personer.

Du behöver:

800 gram kalvinnanlår

Vetemjöl

Ströbröd

3 ägg

Salt

Svartpeppar

Potatis

Olivolja

Smör

Kapris

Gröna ärtor

Citron

Du gör:

Banka ut köttet så det blir tunna skivor. Jag använde en plastpåse som jag la ovanpå köttet och bankade med en kastrull. Det går även bra med en köttklubba/biffbankare (brutala ord).

Blanda vetemjöl med salt och svartpeppar på ett fat. Vispa upp äggen litegrann i en vid skål och häll upp ströbröd på ett fat och vänd köttet i först mjölet, sen äggen och sist ströbrödet.

Använd gärna ett barn till hjälp så slipper du själv bli kladdig om fingrarna.

Stek i rikligt med olja och smör till de är gyllenbruna och smaskigt goda.

Potatis alt. 1: klyfta och in i ugnen tillsammans med olivolja, salt och svartpeppar (ev timjan). 225 grader i cirkus 20 min (använd potatissticka).

Potatis alt. 2: skiva tunt och råstek försiktigt.

Servera med gröna ärtor, kapris och citron.

Här är en variant med klyftpotatis:

Och med råstekt potatis. Jag föredrar råstekt.

En del har anjovis, rödvinssky eller bearnaisesås till men jag skippar det. Jag skulle kunna tänka mig att använda något kryddsmör till. Café de Paris- eller persiljesmör kanske.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *