”Fredagstacos” på kinesiska: sichuan hot pot!

Äntligen kan vi äta hot pot hemma! Till att börjar med behöver man en bordsgrill med gas som finns att köpa på bland annat koreanska matbutiken eller Biltema, och en hot pot-gryta som finns att köpa på Oriental Market vid Hötorget.

Det perfekta är att det går att ha två sorters buljong i dessa vilket passar hemma hos mig eftersom jag vill ha starkt och barnen inte.

Jag knåpade ihop ett recept utifrån mina erfarenheter och kvinnan på Peony (för övrigt en jättebra restaurang vid Globen).

Soppbas (3 liter, räcker till 2 gånger):

2 msk olja

6 skivor ingefära

10 krossade vitlöksklyftor

1 msk hela sichuanpepparkorn

10 hela torkade chilifrukter

1 pkt spicy hot pot soup base

3 liter kycklingbuljong (innebär 6 buljongtärningar

Woka ingefäran i olja i ca 1 min. Bränn inte vid.

Tillsätt krossade vitlöksklyftor (lägg en kökskniv ovanpå klyftan och smäll till kniven lite lätt med handflatan). Bryn i ca 2 min.

Tillsätt sichuanpepparkorn, chili och soppbas och bryn i ca 2 min.

Tillsätt kycklingbuljongen (hällde bara i 3 liter vatten och 6 buljongtärningar i grytan).

Låt småkoka medans du förbereder resten.

Barnens buljong gjorde jag på 1,5 liter vatten, 3 kycklingbuljongtärningar och soja.

Dippsåser:

Soja

Chiliolja

Risvinäger

Sesamolja

Sesamfrön

Koriander

Hackad salladslök

Hackad vitlök

Fermenterad tofu (fermented bean curd, finns på asiatlivs)

Sambal Oelek

Krossade jordnötter

Ställ fram på bordet och låt folk blanda själva som de vill i en liten skål och dippa tillbehören i efter tillagning.

Tillbehör (exempel):

Tunna skivor av nötkött/kyckling/fisk/fläskkött/bacon/jätteräkor

Tofu i skivor (extra hård/rökt/friterad)

Svamp (enoki/champinjoner/shiitake/porto bello)

Nudlar (ris/glas/ägg)

Frysta dumplings

Riskakor

Pak choi eller liknande

Kinakål den översta delen (bladen)

Stora spenatblad

Broccoli

Gul lök

Morot

Blomkål

Potatis/sötpotatis

Alternativen är oändliga! Alla tillbehör läggs i den kokande buljongen och fiskas upp med liten hålslev, tång eller chop sticks.

Ris känns nästan överflödigt till denna måltid.

Vi körde på entrecôte som fick ligga i frysen ett tag som vi sedan skivade tunt i en skärmaskin.

Perfekt att bjuda hem vänner som tar med egna tillbehör för att vidga varandras matvyer!

Det blev en snäppet bättre fredagstacos än vanligt!

Att försöka få en fin ”familjebild” är bara att glömma i dessa dagar..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *