Korean cooking class.

Jag älskar sydkoreanska ambassaden! De håller i olika koreanska kulturella events som t.ex. matlagningskurser, biovisningar och hantverkskurser.

Denna gång var det dags för en matlagningskurs och vi skulle laga en helt vanlig koreansk middag (åh, vad jag är korean!).

Kvällens meny såg väldigt lockande ut och allt detta skulle vi alltså laga på ett par timmar. Vi var 4 personer i vårt team varav jag var den enda koreanen. Hjälp!

Råvaror inköpa på Korean Food (http://www.koreanfood.se/):

Köket på Medborgarskolan:

Lite veggies och sånt:

Vår lärare som var stencool, pedagogisk och kunnig!

Superfin entrecõte som legat i frysen en stund, och kycklingfilé:

Nu ska jag dela med mig av samtliga recept:

Ssalbap – kokt ris

4 dl rundkornigt ris (koreanskt eller japanskt)

4 dl vatten

Tvätta riset under rinnande vatten tills vattnet är kristallklart. Blötlägg i någon eller några timmar.

Koka riset i ca 20 min, helst i en riskokare eller en kastrull med tättslutande lock. Använder du kastrull så dra ner värmen efter att det kokat upp och det låt sjuda återstoden av tiden.

Utan att öppna locket, ta bort riset från plattan och l¨åt vila i 10-15 min.

Riset äts i en skål vid sidan om och med en sked.

Chigumchiguk – spenat- och kycklingsoppa

200 gram kyckling

2 finhackade vitlöksklyftor

2 finskivade vårlökar

3 msk soja

1 msk sesamfrön

1 tsk nymalen svartpeppar

10 dl buljong (finns påsar med sådan på Korean Food)

3-4 skivor ingefära

70 gram bladspenat

1 msk olja

Rosta sesamfrön i en torr stekpanna.

Skiva kycklingfilé tunt på tvären.

Blanda kyckling, rostade sesamfrön, nymalen svartpeppar, finhackad vitlök, finskivad vårlök och soja och marinera i 30 min.

Koka upp buljongen och låt den sjuda tillsammans med ett par skivor ingefära.

Stek kycklingen tills den får färg och häll på buljongen och låt sjuda tills kycklingen är genomkokt. Tillsätt spenaten och låt sjuda några min till. Serveras rykande varm.

Khachori – ”gurkkimchi” (snabbvariant)

1/2 gurka

1 tsk salt

2 finhackade vitlöksklyftor

5 cm strimlad rättika

2 finskivade vårlökar

1 cm riven ingefära

1-2 krm koreanskt chilipulver

2 tsk sesamolja

Dela gurkan på längden och skiva till halvmånar och lägg i en skål. Strö över 1 tsk salt och låt stå i 1-2 tim.

Skölj noga bort saltet och pressa ur så mycket vätska som möjligt och blanda med övriga ingredienser. Serveras gärna kyld.

Bulgogi – grillat/stekt nötkött

2 finhackade vårlökar

2 finhackade vitlökar

1 rivet päron

2 msk soja

1 msk risvin eller sake

1 msk sesamolja

1 msk socker (kan uteslutas, jag gillar inte för söt mat)

Nymald svartpeppar

1 msk vatten

300 gram tunt skivat nötkött

Olja

Tillbehör: 2 st gula lökar i skivor, klyftade skogschampinjoner och salladsblad

Blanda finhackad vårlök och vitlök, rivet päron, soja, risvin, sesamolja, (socker), mycket svartpeppar och vatten och blanda med köttet som ska marinera i minst 30 min (går bra över natten).

Grilla eller stek köttet så att det får färg på utsidan men är lite lätt rosa inuti.

Stek skivad lök och klyftade champinjoner och servera i salladsblad (tacos på koreanska)!

Kongnamool – böngroddsallad

100 gram böngroddar

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk risvinäger

2 msk rostade sesamfrön

Salt och nymalen svartpeppar

Om du orkar; nyp av änden på roten på böngroddarna och koka sedan upp vatten. Lägg i groddarna och när det börjar koka igen så häller av dem i ett durkslag (det går även att lägga böngroddarna i ett durkslag och hälla kokande vatten över dem). Spola av med iskallt vatten och låt rinna av.

Blanda samman med finhackad vitlök, rostade sesamfrön, salt och peppar.

Chigumchinamool – spenatsallad

200 gram bladspenat

1 finhackad vitlöksklyfta

2 tsk sesamolja

1 msk soja

Nymalen svartpeppar

Lägg spenaten i ett durkslag och häll kokande vatten över. Spola med iskallt vatten, låt rinna av och krama ur.

Blanda med finhackad vitlök, sesamolja, soja och nymalen svartpeppar.

Vill du göra det extra fint så rulla ihop spenaten med hjälp av gladplast, skär i ”stubbar”, doppa ena sidan i rostade sesamfrön och ställ med ovansidan upp.

Mandu – koreanska dumplings

200 gram nötfärs

200 gram fast tofu

100 gram finhackad kimchi

4 finhackade vårlökar

2 tsk vetemjöl

2 tsk uppvispat ägg

2 finhackade vitlöksklyftor

2 krm nymalen svartpeppar

Dumplingdeg-plattor (denna smet räckte till 3 paket ’a 50 st)

Blanda alla fyllnings-ingredienser i en skål och fördela med händerna. Börja forma små knyten (film finns på youtube) och ”klistra” igen med ägg.

Stek i rapsolja tills de får färg. Jag brukar steka på båda sidor för en fin yta. Häll sedan på lite vatten så att det nästan täcker halva mandun och lägg på ett lock och ångkoka klart i ca 5 min.

Serveras med dipsås (recept nedan).

Jag ”in action”:

Nu har jag ju gjort detta många gånger men det kan ta ett tag att få in snitsen. Så fina små pluttar blir det!

Stek några stycken i taget så att de inte fastnar i varandra.

Yang Nyeom Jang – koreansk dipsås

6 msk koreansk eller japansk soja

2 msk sesamolja

1 finskivad grön chili

1 finskivad vårlök

1 mosad vitlöksklyfta

1 krm chilipulver

1 tsk rostade sesamfrön

1 krm nymalen svartpeppar

Blanda alla ingredienser väl i en skål och låt stå i kylskåp.

Denna dipsås är otroligt god och man kan också lägga till färsk hackad koriander om man känner för det.

Vårt team  bestod av mig, Jonas och 2 filippinskor varav den ena verkligen inte kunde laga mat men den äldre var grym på att skära kött tunt.

Jag bossade såklart!

Hursomhelst när vi satte oss till bords (först av alla trots att jag gjorde dumplingsmeten åt samtliga team), var det så vackert att jag nästan blev tårögd! Dofterna, färgerna, smakerna och bilden fick mig att alltid vilja vara här. Och mätta blev vi. Doggy bag delades ut till oss alla så lunchen dagen efter var också fantastisk!

Tack som fan, sydkoreanska ambassaden!

(http://overseas.mofa.go.kr/se-en/index.do)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *