Koreansk matlagningskurs 2.0

Då var det dags för koreansk matlagningskurs 2.0.

Värden för detta var återigen Jonas Arbman; en rolig, erfaren prick som fångar ens uppmärksamhet på ett bra sätt.

Kvällens meny var:

Lite mumsigt från Korean Food och Oriental Market. Smaksättningar, kimchi, shiitake, kardorrerot, sötpotatisnudlar, noriark etc.

Grönsaker.

Kött, kyckling och gös.

Blötlägg riset i 30-60 min. Koka lika delar ris och vatten i riskokare.

Miyeokguk (kyckling- och wakamesoppa):

200 gram kycklinglårfilé
10 gram wakame
10 dl köttbuljong
3-4 tunna skivor ingefära
2 vitlöksklyfor
1 tsk salt
1 tsk soja
2 ägg
2 salladslökar

Skär kycklingen i små munsbitar. Blötlägg wakamen i 10 min.
Vispa ihop äggen och salta. Stek en tunn omelett och vik den några gånger och strimla fint.
Skiva salladslöken fint. Koka upp buljongen och sänk sedan värmen och låt den sjuda sakta med ett par krossade vitlöksklyftor, salt och ingefära. Koka kycklingen i buljongen och skumma sedan av allt skum med en sked så att soppan blir klar och fin.
Tag kastrullen från värmen när kycklingen är genomkokt. Rör ner wakamen och soja och servera i skålar med strimlat ägg och salladslök på toppen.

Vi blötlade även några shiitake i varmt vatten och skivade ner i soppan vilket var jättegott när svamparna sög åt sig buljongen.

Sengseon Chokochujang Muchim (vitfisksallad):

200 gram vitfiskfilé (vi hade urbenad gös som frysts ner innan)
1/4 gurka
1 liten morot
5-6 cm rättika
1 msk pinjenötter
50 gram gochujang
1 msk socker
1 msk sesamolja
1 msk risvinäger
1,5 tsk soja
1 tsk rostade sesamfrön
1 vitlöksklyfta

Strimla gurka, morot och rättika fint. Hacka pinjenötterna grovt. Skiva fisken fint på snedden.
Blanda till dressingen av gochujang, socker, sesamolja, risvinäger, soja, rostadesesamfrön och riven vitlök.
Blanda samman i en skål och servera. Toppa med pinjenötterna.

Det var första gången jag filéade fisk och detta var min första skiva:

Erfarne Thommy fick visa hur man skulle göra och efter det blev det bättre!

Och här är resultatet. Trots att jag tycker att rå fisk är lite äckligt så smakade jag och det var faktiskt jättegott! Dressingen tog över smaken helt och det smakade inte alls fisk!

Chapche (sötpotatisnudlar med biff och grönsaker):

150 gram nötkött/och eller strimlad shiitakesvamp
2 msk soja
1 msk sesamolja
1 tsk socker
1 tsk sake
1/2 tsk mirin
1 riven vitlöksklyfta
1 stor morot
1/2 zucchini
raps- och sesamolja till stekning
salt och nymald svartpeppar
100 gram sötpotatisnudlar
1 tsk sesamolja
1,5 tsk soja
1 tsk socker
2 tsk rostade sesamfrön
Rostade sesamfrön och fintskivad salladslök till garnering

Strimla kött och grönsaker fint.
Marinera köttet i soja, sesamolja, socker, sake, mirin och vitlök i 10-15 min.
Stek kött och grönsaker i omgångar i oljan. Salta lätt.
Koka nudlarna i 3-4 min. Slå av och lägg i iskallt vatten. Klipp nudlarna med en sax och massera in sesamolja, soja, socker, peppar och salt.
Blanda nudlarna med köttet och grönsakerna och garnera med rostade sesamfrön och salladslök på toppen.

Marinaden doftade underbart!

Bosse mortlade de rostade sesamfröna för att få ut ännu mer smak.

Här är resultatet (lätt värt det ”jobbiga” receptet, speciellt när Bosse gjorde det):

Pootkochu Yangnyemom Muchim (ångkokta små paprikor):

100 gram små gröna paprikor (paprika padron)
vetemjöl/potatismjöl
rapsolja
3 msk soja
1 tsk vinäger
1/2 tsk sesamolja
1/2 tsk socker
1/2 tsk rostade sesamfrön
1 krm koreanskt chilipulver
1 riven vitlöksklyfta

Skölj paprikorna och skär bort stjälkarna. Vänd i mjöl och lägg i en rapsoljesmord ångkokare av plåt. Det går säkert att steka annars.
Ångkoka i 5-6 min och låt svalna av.
Blanda med sås av soja, vinäger, sesamolja, socker, sesamfrön, chili och riven vitlök. Toppa med rostade sesamfrön (som vi tydligen glömde).

Chigumchinamool (spenatsallad):

200 gram bladspenat
1 finhackad vitlöksklyfta
2 tsk sesamolja
1 msk soja
Nymalen svartpeppar

Förväll spenaten (häll kokande vatten över eller koka hastigt), spola av i iskallt vatten och krama ur ordentligt så att den inte tappar sin gröna färg.
Finhacka vitlök och rosta sesamfrön. Blanda med soja, sesamolja, svartpeppar och spenaten.

Kimbap (norirullar):

sushiris (smaksatt med socker, salt och risvinäger)
noriark
kardborrerot (finns inlagd på asiatbutiker)
2 shiitakesvampar
1/4 gurka
1 liten morot

Blötlägg shittaken i varmt vatten. När den blivit mjuk, skär bort foten (som är jättehård och inte ätbar) och strimla hatten fint.
Strimla morot och urkärnad gurka.
Bred ut ris på ett noriark och lägg på morot, gurka, svamp och kardborrerot. Rulla ihop med hjälp av en bambumatta och dela i 8 bitar. Servera med en skål soja på sidan som du kan antingen ha lite wasabi i eller gochujang.

Jonas luftar sushiriset.

Vår Thommy som uppenbarligen gjort sushi tidigare skapade dessa små fantastiska konstverk:

Så var middagen färdig och det var sååå gott och det blev ingen doggybag denna gång.

Bosse drack upp sakén som blev över. Det ser ut som att Jonas säger ”ajabaja”

Tack Jonas Arbman och tack sydkoreanska ambassaden för ännu en fantastisk matupplevelse!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *