Jag kan laga annan mat än asiatisk!

Ibland händer det! Denna gång fisk med massor av citron, spenat och fantastisk god, nötig potatis!

Haricot verts i smör och citron gjorde susen!

Världens starkaste nudlar gånger 2!

”Världens starkaste nudlar” duger inte. Det ska vara ”världens starkaste nudlar gånger 2”.

Jag menar, hur starka kan de vara?

Ok, de var starka men sjukt goda! Själva nudlarna var chewy som mina koreanska potatisnudlar och kryddningen var jättegod. ”Något” starkt bara.

Rekommenderas STARKT (hö hö)!!

Thailand på en båt.

Från en båt till en annan. Birka Cruise till Thaibåten.

Det var lite sol och maten var jättegod. Grillspett med 3 olika såser och grillad majskolv.

Nästan som i Thailand.

Man får passa på att njuta av den sista solen detta år.

Äckliga, fantastiska skaldjur.

Min fader var grossist och handlade med rysk kaviar, fisk, fågel och skaldjur. Hans farföräldrar etablerade sin firma år 1900. Företaget gick i arv till min farfar och sedan till min far. Deras lokal var i Gamla Stan där de sedan byggde tunnelbanan och flyttade därefter till Kungsholmen i lokalen som Wijnjas grosshandel nu huserar.

Jag är därför uppvuxen på skaldjur men bestämde mig runt 10-års åldern att sluta äta fisk och skaldjur och så förblev det tills för några år sedan. Jag hyser fortfarande någon sorts hatkärlek till skaldjur men jag jag är galen i hummer så det var ju helt fantastiskt att åka på en kryssning med skaldjursbuffé!

Jag åt 2 hela humrar plus havskräftor, rökta räkor och ost! Tror sällan att jag kommer att äta så mycket hummer på en kväll igen.

Frukostbuffén var också helt ok. Jag älskar frukostbuffé!

Vi deltog också i en musikquiz men fick bara 9/10 rätt så det blev ingen ny kryssning för oss.

En typisk BBQ i Korea.

Korean BBQ i Korea.

Biff, fläsk, kimchisoppa, ris, friterad pumpa och lökringar, sesam- och chilisallad, kimchi, böngroddar, vitlök, svamp, salladsblad, sesam- och chilistrimlad vårlök, beanpaste, sesamolja med salt, gul lök och stuvade makaroner och majs(?) 😂

Kimchi!

Det finns inget vackrare än kimchi. Vi föds med kimchi, vi växer upp med kimchi och vi går i graven med kimchi.

Min färdiga kimchi:

Det är något genetiskt med kimchi. Jag hatar det och jag älskar det.

Jag har testat flera olika recept och hittat min favorit som är taget från min idol Maangchi (https://www.maangchi.com/recipe/tongbaechu-kimchi).

Du behöver:

1 cup = 2,25 dl

1-2 kinakålshuvuden (1 stor eller 2 små)

Grovsalt

1 cup vatten

1 msk ”sweet rice flour”, går bra med vetemjöl annars

1 msk brunt socker

1 cup rättika, skivad i stavar

1/2 cup morot, skivad i stavar

6 st vårlökar, skurna

12 st vitlöksklyftor

1 gul lök

1-2 tsk ingefära

1 msk japansk soja (alternativt fisksås)

1 cup koreanska chiliflakes (finns på koreanska matbutiken på luntmakargatan)

Plasthandskar

Du gör såhär:

Tvätta kinakålen. Skär ett jack i roten och dela försiktigt kålen på två. Skär ett litet jack mitt i roten och låt rinna av. Salta med grovsalt mellan varje blad (lyft bladen ett för ett). Det behöves mer salt på de vita delarna där kålen är tjockare. Lägg i en skål med vatten så att det knappt täcker kålen. Vänd var 30:e minut, 4 gånger.

Maangchis bilder:

Koka upp vatten och rismjöl och låt koka i 9 minuter. Lägg i sockret och låt koka försiktigt i 1 minut till. Låt svalna.

Skiva rättika, morot och vårlök.

Mixa vitlök, lök och ingefära till en puré.

Blanda ”risgröten” med purén och ha i grönsakerna. Häll i sojan.

Maangchis bild:

När kålen är klar, tvätta noggrant mellan varje blad och låt rinna av. Kålen ska ha mjuknat. Dela halvorna en gång till med hjälp av snittet du gjort i roten. Sätt på plasthandskarna och kleta in smörjan mellan varje blad (lyft bladen ett för ett). Stoppa sedan ner kålen i en burk med tättslutande lock. Jag brukar använda en glasburk från Clas Ohlson med ”snäpplock”. Tryck ner kålen ordentligt för att undvika luft mellan kålen.

Maangchis bilder:

Låt stå framme i 1-2 dygn (brukar ta 2 dygn). Du märker att den börjat fermentera dels på lukten (sur lukt) och när du öppnar burken och trycker ner kålen ska det bubbla.

När kålen börjar fermentera (bubbla), ställ in i kylskåp och låt stå i minst en vecka. Efter 10 dagar brukar jag äta den och den håller länge (lukta, smaka).

Mina bilder:

Snacka om att du blir poppis bland vännerna om du har hemgjord kimchi på middagarna! Det är tidskrävande, pilligt och alldeles, alldeles underbart.

Jag har testat att göra stir fried kimchi med tofu:

Grillad chorizo med kimchi:

Ramen med kimchi:

Såhär kan det se ut i Korea på marknaderna:

Sussi.

Blev fredags-sushi idag. Med kläderna på.

Men hörde att det var nakenfredag?

Sticky rice!

Testade nytt fantastiskt ris! ”Sticky rice”. Klibbigt, mojsigt och alldeles, alldeles underbart!

Svängde ihop en kycklinggryta med broccoli, haricot verts och tjosan.

No face!

Han gillar att äta, precis som jag!

Idag blev det koreanska potatisnudlar med stekt zucchini, morot och rödlök. Hittade även några dumplings, romansallad och färsk chili att toppa med.