En anka i Peking!

Pekinganka hör inte till vardagen men det är väldigt roligt och gott att äta.

Vi åt detta på Restaurang China! (http://restaurantchina.se/)

På måndagar har de dessutom halva priset på Pekinganka (beställs någon dag innan) så en hel trerätters måltid för ca 4 personer går på 299 kr. Huset rödvin var faktiskt riktigt gott också!

Sen går det till på följande sätt; kocken rullar in en vagn med ankan och tillbehör och skär upp de finaste delarna direkt vid bordet.

Sedan läggs det upp på ett fat och serveras med gurka och purjolök i stavar samt hoisinsås. Denna smakade som en mörk chokladsås med kaffesmak.

Till det kinesiska ”pannkakor”.

Ta ett bröd:

Lägg på grönsaker:

Lite kött:

Sås:

Och vik ihop till en lite burrito:

Mums!

Andra rätten var en ankwok utav resten av köttet. Den smakade sichuanpeppar och chili.

Tredje rätten var en soppa kokad på benen med smak av citron.

Vid det här laget var vi så mätta!

Denna kryddblandning som kom med woken var jättegod och passade till soppan med.

Kocken sa att det var sichuanpeppar, chili, paprikapulver och salt. Sedan råkade jag avbryta honom så resten av ingredienserna är ett mysterium. Kanske anis? Fänkål? Vad tror ni?

Cheesy AF!

Testade dessa ”världens starkaste nudlar” med ost! Har tidigare testat de vanliga och ”gånger 2”. Tycker inte att de är speciellt goda. Kanske första tuggan men sen smakar de bara ketchup och de sistnämnda är alldeles för starka.

Först kokar man dem i 5 min och sedan häller man bort nästan allt vatten, stir fryar ihop nudlarna med den tillhörande kryddsåsen och toppar slutligen med ostpulvret.

Nudlarna är mojsigt chewy men usch! Det smakade gammal begagnad skosula alternativt gammal pizza. Särskilt starkt var det inte heller utan lämnade bara en lite bitter smak på tungan.

Kul att ha testat men nej tack!

Korean cooking class.

Jag älskar sydkoreanska ambassaden! De håller i olika koreanska kulturella events som t.ex. matlagningskurser, biovisningar och hantverkskurser.

Denna gång var det dags för en matlagningskurs och vi skulle laga en helt vanlig koreansk middag (åh, vad jag är korean!).

Kvällens meny såg väldigt lockande ut och allt detta skulle vi alltså laga på ett par timmar. Vi var 4 personer i vårt team varav jag var den enda koreanen. Hjälp!

Råvaror inköpa på Korean Food (http://www.koreanfood.se/):

Köket på Medborgarskolan:

Lite veggies och sånt:

Vår lärare som var stencool, pedagogisk och kunnig!

Superfin entrecõte som legat i frysen en stund, och kycklingfilé:

Nu ska jag dela med mig av samtliga recept:

Ssalbap – kokt ris

4 dl rundkornigt ris (koreanskt eller japanskt)

4 dl vatten

Tvätta riset under rinnande vatten tills vattnet är kristallklart. Blötlägg i någon eller några timmar.

Koka riset i ca 20 min, helst i en riskokare eller en kastrull med tättslutande lock. Använder du kastrull så dra ner värmen efter att det kokat upp och det låt sjuda återstoden av tiden.

Utan att öppna locket, ta bort riset från plattan och l¨åt vila i 10-15 min.

Riset äts i en skål vid sidan om och med en sked.

Chigumchiguk – spenat- och kycklingsoppa

200 gram kyckling

2 finhackade vitlöksklyftor

2 finskivade vårlökar

3 msk soja

1 msk sesamfrön

1 tsk nymalen svartpeppar

10 dl buljong (finns påsar med sådan på Korean Food)

3-4 skivor ingefära

70 gram bladspenat

1 msk olja

Rosta sesamfrön i en torr stekpanna.

Skiva kycklingfilé tunt på tvären.

Blanda kyckling, rostade sesamfrön, nymalen svartpeppar, finhackad vitlök, finskivad vårlök och soja och marinera i 30 min.

Koka upp buljongen och låt den sjuda tillsammans med ett par skivor ingefära.

Stek kycklingen tills den får färg och häll på buljongen och låt sjuda tills kycklingen är genomkokt. Tillsätt spenaten och låt sjuda några min till. Serveras rykande varm.

Khachori – ”gurkkimchi” (snabbvariant)

1/2 gurka

1 tsk salt

2 finhackade vitlöksklyftor

5 cm strimlad rättika

2 finskivade vårlökar

1 cm riven ingefära

1-2 krm koreanskt chilipulver

2 tsk sesamolja

Dela gurkan på längden och skiva till halvmånar och lägg i en skål. Strö över 1 tsk salt och låt stå i 1-2 tim.

Skölj noga bort saltet och pressa ur så mycket vätska som möjligt och blanda med övriga ingredienser. Serveras gärna kyld.

Bulgogi – grillat/stekt nötkött

2 finhackade vårlökar

2 finhackade vitlökar

1 rivet päron

2 msk soja

1 msk risvin eller sake

1 msk sesamolja

1 msk socker (kan uteslutas, jag gillar inte för söt mat)

Nymald svartpeppar

1 msk vatten

300 gram tunt skivat nötkött

Olja

Tillbehör: 2 st gula lökar i skivor, klyftade skogschampinjoner och salladsblad

Blanda finhackad vårlök och vitlök, rivet päron, soja, risvin, sesamolja, (socker), mycket svartpeppar och vatten och blanda med köttet som ska marinera i minst 30 min (går bra över natten).

Grilla eller stek köttet så att det får färg på utsidan men är lite lätt rosa inuti.

Stek skivad lök och klyftade champinjoner och servera i salladsblad (tacos på koreanska)!

Kongnamool – böngroddsallad

100 gram böngroddar

2 finhackade vitlöksklyftor

2 msk risvinäger

2 msk rostade sesamfrön

Salt och nymalen svartpeppar

Om du orkar; nyp av änden på roten på böngroddarna och koka sedan upp vatten. Lägg i groddarna och när det börjar koka igen så häller av dem i ett durkslag (det går även att lägga böngroddarna i ett durkslag och hälla kokande vatten över dem). Spola av med iskallt vatten och låt rinna av.

Blanda samman med finhackad vitlök, rostade sesamfrön, salt och peppar.

Chigumchinamool – spenatsallad

200 gram bladspenat

1 finhackad vitlöksklyfta

2 tsk sesamolja

1 msk soja

Nymalen svartpeppar

Lägg spenaten i ett durkslag och häll kokande vatten över. Spola med iskallt vatten, låt rinna av och krama ur.

Blanda med finhackad vitlök, sesamolja, soja och nymalen svartpeppar.

Vill du göra det extra fint så rulla ihop spenaten med hjälp av gladplast, skär i ”stubbar”, doppa ena sidan i rostade sesamfrön och ställ med ovansidan upp.

Mandu – koreanska dumplings

200 gram nötfärs

200 gram fast tofu

100 gram finhackad kimchi

4 finhackade vårlökar

2 tsk vetemjöl

2 tsk uppvispat ägg

2 finhackade vitlöksklyftor

2 krm nymalen svartpeppar

Dumplingdeg-plattor (denna smet räckte till 3 paket ’a 50 st)

Blanda alla fyllnings-ingredienser i en skål och fördela med händerna. Börja forma små knyten (film finns på youtube) och ”klistra” igen med ägg.

Stek i rapsolja tills de får färg. Jag brukar steka på båda sidor för en fin yta. Häll sedan på lite vatten så att det nästan täcker halva mandun och lägg på ett lock och ångkoka klart i ca 5 min.

Serveras med dipsås (recept nedan).

Jag ”in action”:

Nu har jag ju gjort detta många gånger men det kan ta ett tag att få in snitsen. Så fina små pluttar blir det!

Stek några stycken i taget så att de inte fastnar i varandra.

Yang Nyeom Jang – koreansk dipsås

6 msk koreansk eller japansk soja

2 msk sesamolja

1 finskivad grön chili

1 finskivad vårlök

1 mosad vitlöksklyfta

1 krm chilipulver

1 tsk rostade sesamfrön

1 krm nymalen svartpeppar

Blanda alla ingredienser väl i en skål och låt stå i kylskåp.

Denna dipsås är otroligt god och man kan också lägga till färsk hackad koriander om man känner för det.

Vårt team  bestod av mig, Jonas och 2 filippinskor varav den ena verkligen inte kunde laga mat men den äldre var grym på att skära kött tunt.

Jag bossade såklart!

Hursomhelst när vi satte oss till bords (först av alla trots att jag gjorde dumplingsmeten åt samtliga team), var det så vackert att jag nästan blev tårögd! Dofterna, färgerna, smakerna och bilden fick mig att alltid vilja vara här. Och mätta blev vi. Doggy bag delades ut till oss alla så lunchen dagen efter var också fantastisk!

Tack som fan, sydkoreanska ambassaden!

(http://overseas.mofa.go.kr/se-en/index.do)

Thaikäk på thailändska.

Det finns ett litet smultronställe i Solna som heter Hongthai (www.hongthai.se). Speciellt om man vill äta genuin och VÄLDIGT annorlunda mat än man antagligen är van vid.

Här serveras hot pot och vill man inte äta just det får man ändå betala för det och lägga till en slant och välja mellan typ 3 vanliga thailändska rätter.

På denna buffé finns all möjlig KONSTIG och ibland riktigt förskräckliga saker.

Hela fiskar, blomkål och ägg är inga konstigheter.

Något som såg ut som ägg men var av annan konsistens så att kinderna vred sig av salthalten.

Olika kött, kyckling, fisk, skaldjur, fiskbollar och inälvor.

Chicken nuggets, kycklingvingar, vårrullar, ägg, fläsk i rödcurry etc.

Såser av olika slag; soja-, chili-, vinäger-, fisk- och vitlök.

Här är en massa sallader och grytor innehållandes alla möjliga olika inälvor, kycklingfötter, suspekta köttdelar och helfriterade små krabbor.

Grönsaker och magiska svampar.

”Dessertbordet” med krossad is (som man krossar själv), olika sorters sirap och gelékuber, kondenserad mjölk, söt svart ris och ”sticky rice” med majskorn.

Som Tam station. Här gör man sin egen papayasallad med bland annat vitlök, piri piri, tomater och snäckor etc som ser ut att vara plockade direkt från stranden.

Detta var nog det allra konstigaste; svarta geléägg. Svårt att avgöra om det var ägg eller låtsas-ägg gjorda av gelé. Jag vågade inte smaka dem efter att ha smakat de sjukt salta ”äggen” som jag misstänker var något ytterst suspekt.

Hursomhelst, MYCKET intressant ställe att besöka och speciellt om du gillar att äta läskiga saker!

Det är i princip enbart asiater här, främst thailändare/thailändskor och servicenivån ligger ungefär på noll. Ölen är jättedyr (hundra spänn för en stor flaska thailändsk öl) och man blir uttittad som en utböling.

Trots detta har jag besökt Hongthai 2 gånger och jag rekommenderar er att gå hit för en minst sagt intressant upplevelse!

”Fredagstacos” på kinesiska: sichuan hot pot!

Äntligen kan vi äta hot pot hemma! Till att börjar med behöver man en bordsgrill med gas som finns att köpa på bland annat koreanska matbutiken eller Biltema, och en hot pot-gryta som finns att köpa på Oriental Market vid Hötorget.

Det perfekta är att det går att ha två sorters buljong i dessa vilket passar hemma hos mig eftersom jag vill ha starkt och barnen inte.

Jag knåpade ihop ett recept utifrån mina erfarenheter och kvinnan på Peony (för övrigt en jättebra restaurang vid Globen).

Soppbas (3 liter, räcker till 2 gånger):

2 msk olja

6 skivor ingefära

10 krossade vitlöksklyftor

1 msk hela sichuanpepparkorn

10 hela torkade chilifrukter

1 pkt spicy hot pot soup base

3 liter kycklingbuljong (innebär 6 buljongtärningar

Woka ingefäran i olja i ca 1 min. Bränn inte vid.

Tillsätt krossade vitlöksklyftor (lägg en kökskniv ovanpå klyftan och smäll till kniven lite lätt med handflatan). Bryn i ca 2 min.

Tillsätt sichuanpepparkorn, chili och soppbas och bryn i ca 2 min.

Tillsätt kycklingbuljongen (hällde bara i 3 liter vatten och 6 buljongtärningar i grytan).

Låt småkoka medans du förbereder resten.

Barnens buljong gjorde jag på 1,5 liter vatten, 3 kycklingbuljongtärningar och soja.

Dippsåser:

Soja

Chiliolja

Risvinäger

Sesamolja

Sesamfrön

Koriander

Hackad salladslök

Hackad vitlök

Fermenterad tofu (fermented bean curd, finns på asiatlivs)

Sambal Oelek

Krossade jordnötter

Ställ fram på bordet och låt folk blanda själva som de vill i en liten skål och dippa tillbehören i efter tillagning.

Tillbehör (exempel):

Tunna skivor av nötkött/kyckling/fisk/fläskkött/bacon/jätteräkor

Tofu i skivor (extra hård/rökt/friterad)

Svamp (enoki/champinjoner/shiitake/porto bello)

Nudlar (ris/glas/ägg)

Frysta dumplings

Riskakor

Pak choi eller liknande

Kinakål den översta delen (bladen)

Stora spenatblad

Broccoli

Gul lök

Morot

Blomkål

Potatis/sötpotatis

Alternativen är oändliga! Alla tillbehör läggs i den kokande buljongen och fiskas upp med liten hålslev, tång eller chop sticks.

Ris känns nästan överflödigt till denna måltid.

Vi körde på entrecôte som fick ligga i frysen ett tag som vi sedan skivade tunt i en skärmaskin.

Perfekt att bjuda hem vänner som tar med egna tillbehör för att vidga varandras matvyer!

Det blev en snäppet bättre fredagstacos än vanligt!

Att försöka få en fin ”familjebild” är bara att glömma i dessa dagar..

Man tager vad man haver.

Och jag råkade ha lite lammwok från Klå Fann Thai  (www.klafannthai.se) i kylen och det var en underbart god sås i med mycket chili så jag kokade upp den igen med lite vatten, en halv kycklingbuljongtärning, färsk babyspenat, risnudlar och ett perfekt ägg.

Det blev otroligt gott! Spara alltid rester från thaiwok och gör soppa av!

Kines.

Som asiat (koreanska) får man ofta höra att man är kines.

Som snubben som körde förbi mig i sin BMW, stannade till bredvid mig, vevade ner rutan och ropade ”NIHAOO”. Eller bruden som frågade mig: ”Korea? Var ligger det? I Kina?”

Hursomhelst är kinesisk mat spännande, färgglad, sprudlande, smakrik, vågad, nervkittlande, ibland sjukt osmaklig och framförallt helt fantastisk!

Det finns ett ställe där jag bor som jag älskar! Maten är god men framförallt hon som äger stället är supergullig och service minded. Andra gången jag kom dit kände hon igen mig. Nu har jag gått där i 9 år och hennes leende får mig alltid på lite bättre humör.

FÅGELBOET heter det (http://www.restaurangfagelboet.se/) och jag rekommenderar det verkligen om man har vägarna förbi Sumpan!

Mina favoriträtter är dessa två:

Vattenkokt oxfilé (mycket stark):
”Oxfilé i skivor som tillagas med mycket starka ingredienser, främst chili och peppar från Sichuan. Maträtten, som är väldigt populär i Kina, kokas långsamt tillsammans med vatten och de starka ingredienserna för att få mer smak.”
Pekinganka:
Riktigt krispiga skivor anka som serveras med ”kinesiska pannkakor”, grönsaker och hoisinsås. En jättebra kombination smaker!
OBS! Under åren som gått tycker jag att maten blivit lite mildare så vill ni ha ”the real shit”, be om extra starkt (speciellt på oxfilén som tidigare var extremt stark och nu bara smakrik/stark, lagom enligt de flesta).

 

Nördfest i Sundsvall.

Denna helg var det dags för Nordfest i Sundsvall så jag åkte upp och ”röjde”, sov och åt fantastisk mat!.

Jag anlände vid lunchtid och vi åt en sallad med ugnsbakad lax, sallad, tomater, gurka, sugar snaps, rödlök och mozzarella. Laxen smakade av citron och jag kryddade på med lite apstark chili (100000 scoville).

På kvällen dukade vi upp med massor av ost, prosciutto, surdegsbröd, stora gröna oliver, kronärtskockshjärtan, en tomat- och mozzarellasallad, underbart god Ripasso och Petters Prosecco (yo).

Efter det bar det av nästgårds hem till Janne och Jenny där jag träffade hunden Polly som ville gosa eller äta upp mig.

Tog även en titt på alla snygga guror och låtsades spela för att se cool ut på bild. Gitarren är i alla fall sjukt cool!

Sedan gick vi och kollade på Nilles band LIK. Grymt röjigt och skoj! Det var en massa band som lirade men eftersom det här är en matblogg så skippar jag de tusen bilder på grymma snubbar som jag tog under dessa 2 dagar.

Banden som lirade på festivalen var: Paranoid, The Crown, LIK, Naglfar, Ultra Silvam, Dark Funeral, Darklands, Begravningsentreprenörerna, Hällas, Iron Lamb, Graveyard och Godless Glenn & the Astrozombies.

På kvällen blev jag sjukt hungrig och gick hem och stekte rattepotatis. Jag ÄLSKAR potatis! Det blev en liten laxbit till det också.

Sen gick vi till Daltons och drack Prosecco men jag gick hem lite tidigare än de andra för jag är en trött gammal dam.

Dagen efter åt vi en ljuvlig brunch på Brasserie Verket. Den är mycket fräsch med massor av nyttiga grönsaker och grejsimojs. Jag åt rödbetor, stora gröna oliver, ugnsbakade morötter, kyckling, äggröra, prinskorv, potatisgratäng, hummus, bröd och västerbottenost.

Jag gjorde också en varm macka med ett tjockt lager av västerbottenost, rökt kalkon, rödlök och tomat.

Man fick grädda egna våfflor så då var jag ju självklart tvungen att göra det. Jag tog vispgrädde, rårörda bär och kokosflingor på. Den ser onekligen väldigt god ut men jag gillar varken våfflor eller grädde så det var ingen sensationell smakupplevelse för min del.

En liten kopp varm choklad blev det med och jag låtsades att det var espresso för att kunna känna mig cool och mogen (jag avskyr kaffe).

Sedan promenerade vi litegrann och gick hem och sov en stund innan det var dags att gå till Nordfesten och kika på lite band igen.

Efter det var det dags att duka fram osten med tillbehör igen. Jag och min Fredrik gillar ost och han hade fyllt upp kylen ordentligt inför mitt besök (som vanligt).

Gammal tant som man är orkade jag inte med mycket mer den kvällen utan gick och la mig före midnatt (skulle bara ta en powernap).

Under natten var det tydligen efterfest med 8 personer på nedervåningen och jag råkade hälla ut mitt vattenglas i sängen så mina täcken var alldeles genomblöta. Jag sov dock bra och Fredrik kom i säng klockan 05.

Två timmar efter det, vaknade jag, pigg som sig bör och ville ha scones. Jag har aldrig gjort scones själv utan bara använt sådan torrmix man blandar med vatten men blev så inspirerad av Gunnars livevideo så jag har varit sugen på att testa att göra egen deg. Det var hur enkelt och gott som helst!

Vi åt dem varma tillsammans med bregott och prästost.

Efter några timmars soffhäng gick vi och åt hot pot på en kinarestaurang och det var helt asgrymt! En het och en mindre het buljong tillsammans med tunna skivor av nötkött, lammkött (hö hö), kyckling, bläckfisk, räkor, fiskbollar, köttbullar (haha), risnudlar, kinakål, pak choi, tofu och dumplings.

Är ni i Sundsvall rekommenderar jag detta STARKT!

https://restaurangcanton.se/

Rullandes hem för att chilla lite den sista timmen innan tåget gick, passerade vi ”Vuxenvideo” – dom ger din snopp vingar! Öh.

Tack Sundsvall för denna gång! Tack Nordfest (Ante, Johnny och grabbarna), banden och TACK min bästa Fredrik för en trevlig helg på vift!

Vårrullar!

Jag har en filippinsk kompis som är grym på matlagning. Vi gjorde vårrullar ihop som blev fantastiskt goda!

Dipsåsen bestod av soja, lime, piri piri, koriander och rödlök (jag brukar ha vitlök och ingefära med). Så jäkla starkt blev det med 5 piri piri’s i!

Smakade på en öl med smak av biscotti, usch!

Innehållet var köttfärs, vitlök, ingefära, morot, vårlök, glasnudlar, vitkål, soja, böngroddar, gul lök, koriander och kryddor.

Många rullar blev det.

Då är det bra att ha medhjälpare!

Sedan stekte vi dem i olja på alla sidor.

Jättegott blev det och till det hade vi sticky rice, kålsallad med vitkål, morot, soja, lime, vitlök, ingefära, chili och sesamolja samt spenat som jag hällt kokande vatten på (slakat) med sesamolja och salt. Mums!

 

Kropphets.

Kropphets.

Många ägnar sina liv åt att hetsa kroppen, hetsa sinnet och självbilden.

Vi föds in i detta. Vi ser det varje dag. Vi ser det på TV, i tidningar, på stan, i våra föräldrar och i de vi möter varje dag.

”Vi röra på oss! Vi måste träna mer!”

”Vi måste utesluta det och det ur vår kost. Kolhydrater? Gud förbjude!”

Nya Pippi är anorektiskt smal.

”BMI 25? du är tjock!”

”Jaha, är du gravid? Hur mycket har du gått upp i vikt?”

”Wow! Du har blivit ätstörd! Vad fin du är! Man riktigt ser hur smal du har blivit. Du är duktig!”

Man har sett och hört det mesta. Man har varit träningsnarkoman, fastande, förargad, tjock, påverkad, nedslagen, stressad, gravid, anorektisk, ohälsosam, modfälld, äcklad, besviken och dömd. Man har man hetsat sig själv till ingen nytta.

Men nu djävlar har jag fått nog!

Var dig själv! Ät mat! Fastna inte i soffan! Träna för du mår man bra av, och framförallt:

ÄT DIN KIMCHI FÖR BÖVELEN!

Fortsätt läsa ”Kropphets.”