Äntligen kräftskiva!

Lyckades hålla i en kräftskiva hemma hos mig.

Mycket gott! Det fanns nog kräftor från alla världens olika håll och hela lägenheten fylldes med mat.

Folket hade varit ambitiösa och bakat bröd med västerbottenost och svarta oliver.

Andra hade med hemgjord aioli.

Ägghalvor med skagenröra, kräftstjärtar, rödlök och dill.

Jag tog fram hovslagartången.

Och Fredrik skulle lära mig hur man öppnar klorna..

Det var tjo och tjim och en himla rolig fest som avslutades klockan 06:30.. Tack alla fantastiska människor!

Godnatt!

Pizzamys med pys.

Jag gillar inte pizza men ibland är det fan gott.

Vissa var mindre pigga än andra.

Austin (Power) Food Works! Hell yeah!

Min kompis Micke tog med mig på en fantastisk smakupplevelse på restaurangen Austin Food Works.

www.austinfoodworks.se

Micke tog en ”All in BBQ” med hickoryrökt smaksatt korv, kycklinglårfilé och oxbringa. Till det halloumisticks och kimchi- och ingefärscoleslaw.

Jag tog en 300 grams hickoryrökt ribeye steak (entrecôte) med sötpotatispommes och rökt vitlökssmör.

Dessa var fan de godaste jag ätit!

De hade sjukt spännande ölsorter och jag tog en veteöl med mangosmak som var god ända till sista, avslagna droppen.

Varning för cool selfiespegel i källaren!

Potato patata..

Hej jag heter Håkan och jag älskar potatis!

Idag blev det en röra på tonfisk, creme fraiche, finhackad rödlök, sriracha, salt, citronpeppar och chilipulver.

Till det en sallad med dumplingssås (soja, limejuice, vatten, vitlök, ingefära och chili).

Ungen har bästa bordsskicket!

Här äter han potatisskalet samtidigt som han häller på dumplingssåsen.

In valid sushi?

I lördags testade jag att göra ”California rolls”, dvs makirullar fast ut och in. Jag tycker att det ser så äckligt ut med det svarta utåt, som om man äter ål.

Tidigare hittade jag en sushimatta långt inne i mitt skafferi som jag fått någon gång för hundra år sedan så jag blev sugen på att testa den.

Jag köpte sushiris på en asiatbutik som jag sköljde först under rinnande vatten i ca 5 min.

Sedan fick riset ligga i blöt i ca 30 min och efter det kokade jag 6 dl ris med 7 dl vatten i min riskokade utan salt. När det var klart hällde jag ut det i en vid bunke och tillsatte ca 4-5 matskedar sushivinäger (det är typ risvinäger, socker, salt och risvin) och blandade runt genom att ”skära” genom riset med en  spattel tills det hade svalnat.

Ja, sen glömde jag faktiskt att ta kort men jag plastade in sushimattan med gladplast. Tog ett noriark och bredde på ris (ca 1 cm tjockt), strödde på svarta och vita rostade sesamfrön och vände ned riset mot plasten.

Sen la jag på lite grejs och rullade ihop det och skar sen i skivor.

Jag hade 3 olika varianter av rullar:

  1. Gravad lax, avokado och gurka
  2. Tonfiskröra med srirachamajonnäs, avokado och gurka
  3. Stekt bacon, avokado och gurka

Sedan blev det några nigiri med gravad lax på.

Till det hade vi ”wasabi”, soja, inlagd ingefära samt en kålsallad med soja, ingefära, vitlök och chili.

Så gryyyyyyymt! Kvällen avslutades på uteplatsen med rödvin och dålig musik.

Nämen hörde jag ramen?

Idag blev det koreanska potatisnudlar/kycklingnudlar med kinakål, morot, salladslök, stekta champinjoner, stekt chorizo med trinidad scorpion chili, stekt ägg och chili.

Vi satt ute och åt också. Man får passa på medans man kan!

Lite ramen då.

Fyllde på nudelförrådet lite igår. Testade lite olika sorter och smaker

Så idag testade vi en risnudelvariant med kycklingbitar i någon sås! Den var bäst före 2020-någonting….

Hade i chorizo med Trinidad Scorpion chili, salladslök, böngroddar, champinjoner, morötter, rödlök och kycklingköttbullar.

Jag vill äta det här jämt!

Ramengalen!

Jag cravar konstant efter ramen och i lördags tog jag med min Sundsvallsbo till Ramen ki-mama, en liten hål-i-väggen-restaurang som skulle kunna vara pittoresk men det är bara stimmigt och trångt och hög ljudnivå men med så fantastisk mat och trevlig personal!

Inget att rekommendera om man vill dejta mig men för maten helt värt!

Jag tog en röd chili-buljong och sällskapet en sojabuljong. Ölen var perfekt blaskig och lättdrucken.

http://ramenkimama.se/

Ost ost ost.

Besökte Soaré i fredags och som alltid var det helt fantastiskt!

Jag förstår inte varför inte det här stället är mer uppmärksammat och fullsatt!

Det blev som vanligt Raclette. Det finns även fondue och lite annat smått och gott men racletten slår allt!

Så, smält racletteost med massor av tillbehör som rostbiff, chorizo, salami, skinka, grönsaker (lök, skogschampinjoner, majs, ananas, paprika, zucchini och körsbärstomater), olika pickles, oliver, syltlök och såser.

Vi valde kokt potatis och bakpotatis till. Det finns även potatisgratäng och ris att välja till.

Detta var min 5:e gång här och jag kommer definitivt tillbaka!

http://www.soaré.se

Gyoza, mandu, dumpling – kärt barn har många namn.

Jag ÄLSKAR dessa små degknyten!

Fick ett ryck och bjöd in lite vänner igår och jag tänkte dela med mig av det väldigt enkla, men lite tidskrävande receptet.

72 stycken dumplings, räcker till ca 7 personer? Beror på hur fet man är dock.

Gjorde en ”smet” på 800 gram köttfärs, vitlök, riven ingefära, chili, hackad salladslök, morötter och champinjoner, salt, peppar, vitlökspulver, ingefärspulver och chilipulver. Tänkte ha böngroddar i men tog dem på sidan istället.

Sen tar man färdiga gyozablad som man hittar på asiatbutiker och viker ihop dem på ett sätt jag hittat på Youtube. Finns även ett grymt recept här från min favoritkoreanska: https://www.maangchi.com/recipe/mandu

Man tar vatten på halva kanten, viker ihop och sen gör små flärpar (solklart va?).

Sen steker jag dem så de får färg, häller på vatten så det nästan täcker halva och på med ett lock.

Till detta kokade jag koreanskt ris (typ sushiris) och tog böngroddar som jag hällde kokande vatten över och blandade med sesamolja, salt och sambal oelek.

Så jävla underbart och jag vill äta alla!!

Förutom någon ”dumplingstjuv” på natten så räckte det till min soppa dagen efter.