Det finns en liten, liten restaurang, lite svår att finna men så naggande god.
Nämligen Soaré som ligger på Birger Jarlsgatan 121 (i Stockholm). Här kan ni
besöka hemsidan: http://www.soaré.se/.
Det var min 5:e gång här och varje gång har varit lika glädjefylld!
Vi kan börja med konceptet. Många frågar mig ”ska man laga sin egen mat?!”
och jag nickar med ett stort leende på läpparna. PLOCKMAT! Gotta love it!
Ni som minns 90-talet och hypen med att ha ett Raclettejärn hemma kanske
också gjorde på rätt sätt; ni smälte ost över olika smarriga tillbehör? Det
gjorde inte jag. Vi stekte kött och tillbehör och hade 4 olika såser i de små
pannorna. Konstigt att man är skadad? Vart var osten liksom?!
Enligt källor fann man ett dokument i Schweiz, redan år 1574 som beskriver
hur man värmde ost över eld men säkerligen har man gjort detta tidigare än
så (I can see why).
Hursomhelst har jag upptäckt denna underbara grejsimojs nu (bättre sent än
aldrig ey?) och nu ska jag berätta hur det går till på Birger Jarlsgatan 121:
Man välkomnas av vad jag har förstått, ägarinnan. En glad, trevligt och väldigt
social kvinna i 45-års åldern kanske? Med svart förkläde och med uppsatt hår.
Redan andra gången jag var där kände hon igen mig och gav mig ett varmt
välkomnande och så har det varit varje gång sedan dess. Ja, redan första
gången var hon välkomnande och trevlig förstås.
Hon brukar förklara lite vad som finns på menyn, dvs i princip Raclette eller
fondue som båda har samma tillbehör men den ena i lite mindre bitar (ja, jag
har testat båda). Nu är ni nyfikna på att höra va? Jag är väldigt entusiastisk
över detta.
Först får man beställa dryck om man vill och en skål med chips att värma upp
med ställs fram. Sedan sätts Raclettejärnet fram med små söta pannor och
små färgglada spattlar i plast.
När järnet är varmt kommer det in kopiösa mängder små, små skålar,
glasburkar, pyttesmå grytor och fat med allt möjligt på; skivad rostbiff (tror jag
att det är), skivad chorizo och smakrik salami, tärnad skinka, ananas,
champinjoner, lök, zucchini, paprika skuret i små, små bitar, majskorn, små
gula och röda coctailtomater, pickels i form av oliver, picklade morötter, gurka
och silverlökar, cornichons, mer silverlökar, jalapeños, samal oelek (jag tror vi
åt upp hela burken), vitlökssmör, tomatsalsa, wasabiaioli, vanlig aioli och ett
ansenligt fat med Racletteost på. Till detta får man välja mellan bakad potatis,
kokt potatis, potatisgratäng eller ris.
Snacka om att vi blev förvånade vid första besöket när damen kommer fram
och frågar om vi vill ha någonting påfyllt!? Det är så sant som det är sagt. Hon
fyller mer än gärna på med mer mat om man skulle vilja det. Om man är ett
matvrak vill säga för tro mig, allt det jag räknade upp, det är en hel del.
Ja, ni fattar kanske hur detta slutar? En bild säger mer än tusen ostbitar så
varsågoda, njut!
Jag kunde inte trivas bättre!