Jag älskar höst!

På hösten blir generellt sett maten vi äter lite rustikare och givetvis bör vinet följa där efter! Ett rustikt vin för mig är när det händer lite grejer. Det finns mycket kropp, kryddighet, sköna tanniner och om det är vitt gärna massa ek.

Bra områden att gå efter om man letar efter ett rött vin till grytan är södra Rhône, Piemonte, Sicilien, Etna, Rioja, Bordeaux och Mendoza (Chile).

Vita ekiga viner är ju oftast Chardonnay. Tyvärr finns det väldigt mycket kass Chardonnay där ute som i bästa fall smakar prutt med lite kräks. Vill man dricka en bra ekig Chardonnay ska man leta efter områden som Bourgogne (ej Chablis), Jura, bättre grejer från Australien, generellt de flesta områden i USA, framförallt Kalifornien.

En annan trevlig vit druva med liknande egenskaper som Chardonnay är Viognier, och den hittar man bra gjord från Norra Rhône bland annat.

Mycket viktigt meddelande! Kom ihåg att ekighet inte innebär sötma! Extremt många gör den kopplingen, förmodligen för att till exempel amerikanska ekfat ger mycket vaniljtoner, och man kopplar vanilj till en söt smak. 99,9% av dessa viner är helt torra, men med lägre syra och mer kropp och en annan typ av fruktighet är det bara en annan stil. 

 

Drick mer vin, hej!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *