Dessääääär!

– Vi måste äta dessääääääär också! hojtas det hemma då och då. Dessert, efterrätt eller pudding som mina brittiska kollegor säger. Något snabbt, enkelt och skitgott som höjer måltiden, trots påver huvudrätt, till acceptabel gastronomisk höjd för kräsna yngel. Barnens favvo go to- dessert är denna:

Tunt skivade äpplen steks i galna mängder smör  i gjutjärnspanna. Strö över mandelmjöl, kardemumma, kanel cocosflarn , havregryn  och råsocker och skjuts in i ugnen i 200 grader c a 10 min. Toppa sedan med en näve syrliga bär, t ex röda vinbär eller färska örter, t ex citronmeliss eller thaibasilika. Servera med en klick grekisk yoghurt.  Eller vaniljglass om det är en sån dag.

 

 

Middag mitt i veckan

Snabb och god middag, är det en möjlighet mitt i veckan?

Ni vet när man jobbar för mycket, barnen har en miljon aktiviteter, man är trött, grinig och hungrig. Men vill inte sponsra Foodora med ytterligare en take away. Då är det rätt gött att ha några säkra ess i rockärmen.

Förutom att jag är en fena på kylskåpsrensarmiddagar så gillar jag saker man kan tjofsa in i ugnen, som sköter sig själva lite medan du ägnar dig åt andra viktiga saker.

Här är en underbar liten fiskrätt. Torskrygg med tomater,lök & timjan. På med en massa smör, eller olivolja, in i ugnen, ca 200 grader, sereras med vad du vill. Potatismos, en sallad,

Själv hade jag följande Rödbetssallad som tillbehör.

Rödbetor

Jag fuskade och slängde in färdigkokta betor som jag kvartat. In i ugnen,salt o peppar och lite olja. När de var lagom skrumpna o goda blandade jag dom med pyttelite balsamic glaze, smulade över fetaost och lite färsk basilika.

Och bara sådär. En supergod, färgglad och nyttig middag i ett nafs.

 

Restaurangovana

Just nu är jag inne i en intensiv arbetsperiod. Många trådar som ska sys ihop och jag är spindeln ( gaaaaah, spindelskräck ju!) i nätet i samtliga projekt. När det blir dessa peakar av jobb några gånger varje år så sker alltid samma sak: jag upphör med att laga mat.  Lusten försvinner helt. Bläh. Det är som att min kreativitet slutar när jobbet slutar för dagen ( eller mer ofta natten då, för mig i media/nöjesbranschen). Jag lägger då ett mindre lands BNP på take- away samt släpar med mina stackars barn på restaurang. Med bieffekten att min tolvåring denna tisdagsafton är sur för att jag inte vill låta henne gå på Gondolen iförd trasiga sweatpants. Restaurangvana har blivit restaurangovana. Nåja. Kärleken till matlagningen återvänder alltid omgående när arbetstempot går ner. Och fram till dess svälter ingen.

 

 

 

Nude food Friday

Kan det jag äter påverka min kropp?

Självklart, det vet till och med ett barn. Men spelar det någon roll vad du stoppar i dig när du som kvinna närmar dig klimakteriet? I allra högsta grad ja! Med minskad hormonproduktion följer en massa olika förändringar, jag ska absolut inte tala om vilka, eller ge några råd hur och vad du bör äta. Men vi vet till exempel att kalcium behövs som lite extra påfyllning. Och att man i övergångsåldern bör äta och dricka mindre med mejeriprodukter. Då finns gröna blad att ta till. Och i mitt fall finns det en sort som jag älskar lite mer än de andra- Svartkål!

Den är inte bara vacker utan så tålig och god, kan strimlas o läggas i grytor eller soppor utan att förlora färg och tuggmotstånd. Nedan följer mitt enklaste recept

Snabbstekt Svartkål

Repa bladen så att du blir av med den hårda stjälken.

Strimla dom grovt.

Fräs långsamt i olivolja, på med flingsalt , tillsätt sedan hackad vitlök och hackad chili. fräs så bladen mjuknar.

vid servering pressa över en halv citron och hyvla parmesan över. Känner du dig lyxig, stek lite pinjenötter eller hackade mandlar och strössla över.

Och alla ni kvinnor ( och män) därute. Livet tar inte slut med klimakteriet!

Jag har aldrig varit starkare, vackrare och sexigare än jag är nu, så älska er själva och er fantastiska kropp som kan åldras lika delikat som ett fint vin. ❤️

Afrodisiak, nej tack

I min sinnliga, sofistikerade värld sörplar jag glatt i mig ostron.

Dessa mollusker som är höjden av dekadens och sexighet. Ett afrodisiakum och en statussymbol.

I den perfekta världen skulle jag älska ostron. Jag menar, jag är som klippt och skuren för att sippa champagne o dela ett dussin ostron med en sexig man med tvivelaktig karaktär.

I själva verket håller jag på att kräkas nästan varje gång jag provar. Det går bara inte. Det är något med den där havssmaken som bara får det att vända sig i magen.

Det kan ha att göra med att jag var så extremt bakfull första gången jag provade…. jag svalde och svalde, men det där jäkla ostronet ville liksom inte alls slinka ner.

Nu har jag dock bestämt mig för att jag ska lära mig tycka om dom. Sista gången jag provade var det riktigt gott… tror att det kan ha att göra med omgivningen. Cliffs Edge i LA en underbar restaurant i Silver Lake. Vi satt i trädgården, vid ett långbord och mina bordsherrar, en fransk/amerikansk fotograf och en sockersöt, långhårig blond ,svensk entreprenör hejade på mig när jag till min stora lycka slurpade i mig 2 små ,goda ostron.

Sålunda är det dags att bli vuxen!                                                                                                 Paris, se upp! Snart sitter jag på en bistro där med en ostronplateu, en flaska champagne och en sexig kavaljer.

En episk middag i Los Angeles. Och ja, jag har långt hår…

 

 

Hångelvänliga höstdesserter

Bege dig ut i skogen med din älskling ( eller hunden…fast det kanske är en och samma? ) och leta bär! Sen hem och pussa på varandra i soffan och goffa världens enklaste desserter. Dessa två går så snabbt att fixa att det finns gott om tid att hångla sen. Eller pussa ännu mer på hunden. Servera oavsett i glas, ni vet så där skiktat snyggt:

 

Blåbärspuss

Grunda med savoiardikex dränkta i kallt kaffe. Ovanpå skedar du i vaniljkvarg med blåbär. Toppa med en blandning av tunt skivad banan , krossade bananchips och en nypa blåbär.

 

Lingonkyss

Grunden består av finfinfinhackade , nästan mosade. äpplen som du blandar med kardemumma och lite riven ingefära . Ovanpå detta gräddfil med rårörda lingon. Toppa med krossade pepparkakor och några lingon.

 

Det funkar att byta ut blåbär mot andra söta bär. Lingon kan ersättas med t ex havtorn eller hjortron.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Allt ljus på mig tack!

Ja, jag gillar uppmärksamhet, mycket. Inget jag sticker under stol med.

Men jag är inte ensam om det.

En bra råvara vill också få sina 15 i rampljuset. Så min filosofi när det gäller att laga grönsaker är ungefär samma som min filosofi kring kläder. Less is more!

Sparris, långsamt stekt i mycket smör….. och vid servering sprinklad med flingsalt samt pressad citron. Behövs faktiskt inte mycket mer än så för att njuta. Skit i Hollandaisesås och ånga.

Här har vi en av mina favoriter. Skärbönor. Jag har en väldigt personlig och sentimental relation till dessa långa, mjälla bönor. En dag ska jag dela min mormors recept på Stuvade skärbönor, tillsammans med diverse anekdoter om min familjs underbara matriark.

Men när jag vill äta lättare, vilket jag ofta vill, då gör jag följande ….

Snabba Skärbönor

Dela bönorna i 4-5 cm bitar

Blanchera dom i kokande, saltat vatten ca 4 min

Häll av o spola i kallt vatten

I en stekpanna  fräser du på låg värme 1 hackad vitlöksklyfta, en halv finhackad chili tillsammans med olivolja.

släng i bönorna, fräs ett par minuter, salta, peppra, smula 1 tsk citrontimjan över.

Servera som tillbehör till precis vad fasen du känner för själv.

 

 

 

Mandel, mandel i påsen där

…säg vilken sötaste kakan är! Mandelmjöl är underbart att baka med. Dessa puttenuttigt urgoda macarons, bakade på mandelmjöl,  köpte vi på det lilla bageriet i sydfranska Peyriac de Mer.

Macarons  är roligt men aningens pilligt att baka hemma. Är ni sugna på att baka något  mer easy piecy med mandelmjöl så testa det här:

Sätt ugnen på 160 grader.

Vispa två ägg med två dl palmsocker( strösocker funkar också men palmsocker har en ljuvligt knäckig smak).

Smält 50 gram smör och rör i.

Vänd ner två dl mandelmjöl, en dl vetemjöl och två tsk bakpulver.

Häll i  bröad form och toppa med två msk saltade jordnötter eller några klickar chunky jordnötssmör.

Grädda i c a 35 min. Bon appetit!

#nudefoodfriday

CANTALOUPE COUPE

Vi firar #nudefoodfriday med en sassy sallad;

Dela, kärna ur och skopa ut fruktköttet ur en cantaloupe melon. 

Marinera tärnad mozzarella i limejuice, pressad vitök, rosépeppar och  havssalt i några minuter. Blanda mozzarellan med krabbkött (färskt är mums, men konserverad duger), tärnad gurka, lite majonnäs samt melonen. Servera röran i melonskalen, toppat med halverade körbärstomater och färsk basilika. 

Eating out whilst eating in- that’s #nudefoodfriday for ya’!

 

Full rulle frulle

Lick the bowl mös tillsammans på en teamfrulle nyligen. Annika bjöd bl a på sin vrålgoda shakshuka som jag genast kopierade hemma nästa morgon.  Jag bidrog med ett par röror som passar utmärkt att göra kvällen innan. Då kan man med lite bättre samvete möta bakisångesten morgonen därpå – vetskapen om att det finns hyfsat nyttig hemlagad, billig  glufsmat i kylen balanserar både plånboken och värken under hårbotten.

Shakshuka

Stek en finhackad gul lök och två vitlöksklyftor med spiskummin, chiliflakes, vitpeppar, rökt paprikapulver och salt  i OBS! en gjutjärnstekpanna/ gryta. Blanda ner en burk körsbärstomater och puttra tills det tjocknar medan du värner ugnen till 175 grader. Knäck fyra ägg lite tjusigt placerade över tomatröran och ställ in i ugnen tills vitan stelnat. Ut ur ugnen, strö över fetaost eller labneh och koriander eller bladpersilja. Serveras á la minute, eventuellt med rostat bröd till.

 

Bakisröra

Mixa grillad paprika ( konserverad sådan funkar också) med fetaost, olivolja, pressad citron, stora vita bönor, salt och peppar. Serveras med fördel med fröknäcke eller ett riktigt bra knäckebröd.