Turkish Eggs

Jag älskar ägg.

En råvara som går att variera i all oändlighet.

Jag äter gärna ägg till både frukost, lunch och middag.

Favoriterna är , förutom stekt ägg med tabasco och koriander, Shakshuka och Turkisk Eggs.

Shahshuka kanske känns lite söndertjatat just nu, men faktum är att den där starka kombon av tomat,lök,paprika och koriander är så god att jag äter den vilken tid på dygnet som helst. Toppar den gärna med Labneh,

 

Men kan du inte få tag på det går det lika bra med fetaost.

Så kommer vi till Turkish Eggs.

Har du inte provat så gör det bums!

Det är inte bara en vacker rätt utan så god, och dina eventuella frukost och brunchgäster blir genast impade av dina skills i köket.

För 2 portioner.

200gr tjock turkisk yoghurt

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

1 msk olivolja

1 nypa Aleppopeppar eller chiliflakes

2 stora, kylskåpslkalla ägg

hackad dill

1 sätt vatten på kokning. häll yoghurten i en skål, ner med den pressade vitlöksklyftan och salt.

värm yoghurten i ett vattenbad i kastrullen, var försiktig så vattnet inte kokar för mycket.  Rör i yoghurten tills den har kroppstemperatur och är som vispad grädde i konsistensen. Ställ sedan åt sidan.

2. Smält smöret så det blir en anings brynt. Tillsätt sedan olivoljan och pepparn/ chilin.

3. I en kastrull med långsamt sjudande vatten pocherar du äggen, ett i taget. Jag brukar ha i citronjuice istället för ättika i vattnet, men där gör du som du vill. Pochera långsamt i 3-4 minuter. Tills äggvitan stelnat, men gulan fortfarande är rinnig.

4. I två grunda, djupa skålar skedar du upp yoghurten , lägg sedan ett ägg i varje skål.Häll över det ljuvliga, peppriga smöret och toppa med hackad dill.

Njut! vill man kan man doppa en skiva rostat härligt bröd i allt det kladdiga.

 

Ett svar på ”Turkish Eggs”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *