36 timmar Köpenhamn

Ni som känner mig väl vet att jag älskar Köpenhamn!

Inte bara för shopping och fantastiskt matutbud, utan det finns även lite mer privata, och ekivoka intressen som lockar mig ner till de sydligare breddgraderna av Sverige….

Och då brukar jag passa på att ta en trip till Danmarks vackra Huvudstad.

Hinner jag med frukost stannar jag gärna på ett av mina favoritställen. Atelier September på Gothersgade. Där kan du äta några av Köpenhamns mest Instagrammade rätter. Litet, vackert och fantastiskt fantasifullt och gott. Plus utmärkt kaffe!

Här underbar yoghurt med matcha, granola och syltad zucchini, så genialiskt gott och vackert!

Eftersom jag älskar daydrinking och inte är känd för att förneka mig livets goda så har jag ett yndlingsstaed som danskarna säger. Bege er genast upp till Torvehallarna, ja det är lite uttjatat ,men om vädret tillåter måste man ta ett stopp på Cava Bar, och dricka alldeles för många glas av kallt bubbel och samtidigt ägna åt den ädla konsten peoplewatching.

Efter detta pitstop kan det hända att man är lite hungrig, men få ej panik, det finns massor av god mat i och utanför Torvehallarna, bara att hitta just din favorit.

Behöver jag nämna att Kph har shopping i världsklass? De har fortfarande klarat sig från total gentrifiering, och håller man sig borta från Ströget slipper man kedjorna.

Restauranger för middag finns det hur många som helst, men just på den här resan valde jag att äta på en favorit som finns på flera platser i byen. Madklubben.  Jag åt på Madklubben Vesterbro, och trots att de har plats för över 300 gäster är maten alltid utmärkt! Och inte dyr. Rekommenderas varmt vare sig du är på tu man hand eller familj eller jättesällskap.

Tartar med rågbrödssmul och syltad rädisa. Hur vackert?

Lammrostbiff med couscous,körvel & gurka.

Efter denna köttfest måste en sängfösare intas, och eftersom jag bodde på Axel Guldsmeden i Vesterbro passade jag på att slinka in på en fantastisk speakeasy 1656 ,för en cocktail, lätt att missa entrén här men värt ett stopp.

Bor jag på ett bra hotell älskar jag att äta frukost där. I detta fall är alla Guldsmeden hotell 100% ekologiska, och deras frukostbuffee är ljuvlig. Inte kanske den största men helt genomtänkt och i säsong.

Bara en sådan detalj som att göra Granola på rågbröd som blivit över, det är hållbarhet!

Efter frukost är det dags att ta en promenad längs Istedgade, där man fortfarande kan förnimma det gamla porriga o sunkiga Köpenhamn. Sexshopar, ölhak och strippklubbar ligger sida vid sida med nya, hippa krogar. Jag älskar blandningen. Därifrån är det inte långt till Vaerndamsvej, som kryllar av bra mat och kaffe ställen. Rist, Granola, Hanzo, och min favorit Falernum. En vinbar med fantastiska viner på glas, opretentiös stämning och enkel, rolig meny.

 

Här Pocherat ägg med kantareller och majs, samt (igen) Råbiff med tryffelmajjo och chips, till det ett glas vit Bourgogne. Samt total matkoma.

 

Chablis och anklever ( kvack! så gott)

Vi hade nöjet att bevista en Chablis provning under ledning av Andreas Vaple, på Smakateljén här i Stockholm. Som vanligt innebär dessa vinprovningar maxad generositet i såväl dryck som kunskap och underhållning.  Lokalen är dessutom to die for.  Kolla in www.smakateljen.se

När vi dricker Chablis hemma nästa gång ska vi servera den till en superduperskitenkel och matig sallad: på en bädd av ruccola och babyspenat toppad med granatäpplekärnor lassar vi på bjussiga mängder kuber av vällagrad prästost och ankleverpaté.  Proppa ner små trianglar smörstekt rågbröd toppat med lite havssalt och en nypa finhackad timjan i kanten av salladen och servera direkt.

 

Rödbetor

Nu är det högsäsong för dessa underbara rotisar.

Är djupt förälskad i deras djupröda färg, nja kanske inte när man får det på sina kläder, men i mat. Oh yes!

Se så vackra dessa nyskördade skönheter är.

Ett av mina enkla go to rätter när jag vill imponera mina gäster är en Risotto med rödbetor i. Djupt blodröd, med en topping av gyllene smörstekta kantareller och vacker vit hyvlad parmesan.

Lovar att din date kommer älska dig för evigt om du bjuder på den Risotton….

Sen tycker jag inte att man ska vara rädd för att äta betorna råa, finns en massa hälsofördelar med det. Lever, hjärna, återhämtningsförmåga och magen sägs dra nytta av bland annat nitrat som finns i betorna.

Nedan kommer ett recept på en superhärlig smoothie. Bara färgen i sig kommer göra dig glad!

Rödbets & hallonsmoothie

2 personer

2 rårivna rödbetor

1 dl frysta hallon

3 cm bit färsk ingefära riven

3 dl av antingen Kokosvatten eller Äppeljuice. Jag gillar Kokosvatten bäst.

Mixa o njut.

Vegansk chokladkaka mot hat

Vi fajtade dagens Nazidemonstration i våra hoods med en stor dos kärlek i form av en superduperlättbakad vegansk kaka:

400 gram rumstempererat veganskt margarin

1 dl  kakao

2 msk vaniljsocker

1;5 dl strösocker

2 dl vetemjöl

2 msk kallt kaffe

1 krm flingsalt

Blanda noggrant. Smaka av och tillsätt eventuellt socker och kaffe efter behag. Smörj kakform med neutral olja ( t ex raps) och ” bröa” med råsocker.

 

Grädda i 180 grader i c a 35 min.

Pudra innan servering med gulddust eller hallonpulver för en extra dos löööööve and understanding.

 

 

 

 

 

Turkish Eggs

Jag älskar ägg.

En råvara som går att variera i all oändlighet.

Jag äter gärna ägg till både frukost, lunch och middag.

Favoriterna är , förutom stekt ägg med tabasco och koriander, Shakshuka och Turkisk Eggs.

Shahshuka kanske känns lite söndertjatat just nu, men faktum är att den där starka kombon av tomat,lök,paprika och koriander är så god att jag äter den vilken tid på dygnet som helst. Toppar den gärna med Labneh,

 

Men kan du inte få tag på det går det lika bra med fetaost.

Så kommer vi till Turkish Eggs.

Har du inte provat så gör det bums!

Det är inte bara en vacker rätt utan så god, och dina eventuella frukost och brunchgäster blir genast impade av dina skills i köket.

För 2 portioner.

200gr tjock turkisk yoghurt

1 vitlöksklyfta

2 msk smör

1 msk olivolja

1 nypa Aleppopeppar eller chiliflakes

2 stora, kylskåpslkalla ägg

hackad dill

1 sätt vatten på kokning. häll yoghurten i en skål, ner med den pressade vitlöksklyftan och salt.

värm yoghurten i ett vattenbad i kastrullen, var försiktig så vattnet inte kokar för mycket.  Rör i yoghurten tills den har kroppstemperatur och är som vispad grädde i konsistensen. Ställ sedan åt sidan.

2. Smält smöret så det blir en anings brynt. Tillsätt sedan olivoljan och pepparn/ chilin.

3. I en kastrull med långsamt sjudande vatten pocherar du äggen, ett i taget. Jag brukar ha i citronjuice istället för ättika i vattnet, men där gör du som du vill. Pochera långsamt i 3-4 minuter. Tills äggvitan stelnat, men gulan fortfarande är rinnig.

4. I två grunda, djupa skålar skedar du upp yoghurten , lägg sedan ett ägg i varje skål.Häll över det ljuvliga, peppriga smöret och toppa med hackad dill.

Njut! vill man kan man doppa en skiva rostat härligt bröd i allt det kladdiga.

 

Bakis och skakis

..under ett olivträd i Frankrike kontemplerar jag  gårdagens middag:

halstrade pilgrimsmusslor på en bädd av färsk spenat, filead blodgrape, bondbönor och en dressing på soja, honung, citron och granatäpplekärnor. Smörstekt bröd ovanpå. Så enkelt och ack! så genialiskt.!  Serveras med fördel med ett glas rosé yngre än ditt senaste par skor.

 

Sydfranskt älsk

Fransorserna har greppat typ a l l t med mat, det vill säga att något man ändå måste göra sisådär tre gånger per dag livet igenom ska göras med största möjliga njutning. Därför är det en fransk självklarhet att även den minsta av byar har en yttepytte livsmedelsadfär inhyst i den yttepytte byns yttepytte restaurang. Älsk på det!

 

 

 

 

Ny kostym

Som våra trogna läsare märker så har sajten fått ny kostym och detta innebar att merparten av de gamla blogginläggen tyvärr försvann. Saknar ni något recept, maila oss genom formulär på startsidan så fixar vi det snabbare än ett micropling!

 

Alternativ Yoghurt

I perioder snöar jag in på vissa rätter, jag gissar att de flesta gör så. Man äter just den här rätten eller råvaran in absurdum, tills man får nog. Vissa rätter kommer och går, och min Cashewyoghurt är en sådan. Många av mina vänner har bett mig om ett recept på den, mitt största problem är dock att jag nästan alltid ”höftar” till mina recept. Men nu ska jag försöka ge er något ni kan prova.

Det är ju såklart inte en ”riktig” yoghurt, och man kan göra den utan probiotiskt pulver. Men om ni vill få i era lite goda bakterier så köp Probiotiskt pulver på hälskokostaffären.

Recept
Blötlägg 3 dl cashewnötter över natten
På morgonen häll av vattnet och skölj av cashewnötterna.
I en matberedare lägger du sedan nötter, 2 tsk probiotiskt pulver, 1/2 tsk vaniljpulver, inte vaniljsocker, en nypa flingsalt, 1/2 pressad citron.
Mixa till en slät massa, tillsätt vatten till önskad konsistens.Men tänk på att den ska vara tjockare, mer som en kräm än yoghurt.
Lägg över i en burk och låt stå framme i rumstemperatur ett dygn, så de goda bakterierna börjar aktiveras i din yoghurt.

Råbiff

Hur kommer det sig att mat man fann helt vidrig som barn kan bli något av det godaste man vet som vuxen?

Jag tänker på kapris, rått kött, äggula, fransk senap, rå lök.
Jag tänker på råbiff.

Jag tänker på alla otaliga varianter jag ätit, på alla varianter som finns i olika länder. Nästan i alla matkulturer finns någon slags version av råbiff.

För min del är det så att en bra Råbiff slår det mesta på menyn.
Ackompanjeras den dessutom av perfekta pommes frites, då är lyckan total.

Råbiffen på bilden är för övrigt från förträffliga Bistro Royal i Köpenhamn.
Avnjöts en lördag i maj med några av mina underbara väninnor.