Tyska viner och kräftor

Wines of Germany bjöd nyligen in till kräftfest med tyska viner. En dignande buffé kantad av en handfull vinimportörer trängdes ombord på anrika Waxholm III. Naturligtvis var jag där och lät mig trakteras.

Bland de viner som stack ut bör nämnas det härliga Auxerrois-vinet från Kesselring som säljs via nätsajten Winebuddi.se. Toner av kanderade vildplommon och aprikoser varvas med mild och fin smak med noter av kryddor och mineraler. En läcker syra gör vinet till ett självklart val för alla kräftälskare.

Bland de röda vinerna bör producenterna Weingut Benedikt och Julia Bertram som importeras av Handpicked Wines uppmärksammas. Här är prislappen större men likväl helt i paritet med kvaliteten. Dessvärre är Systembolagets utbud av desamma synnerligen sparsmakat, men att små producenter och medvetna konsumenter blir lidande av monopolet är ju knappast något nytt (några av dem finns i beställningssortimentet.)

De ändra vinerna finns trots det och kan inhandlas via så kallad privatimport. Dra på spenderbyxorna, stör systemet och se till att få hem 6 flaskor Ahrweiler Forstberg 2016 från Julia Bertram. Här trängs körsbärsröd frukt med en perfekt balanserad syra tillsammans med torra snygga tanniner. Nyanserade ekfatstoner, tryffel och ceder lockar näsan till långa euforiska inandningar och drömska blickar.

Trots alla lovord vill du nog ändå spara vinet i fem-tio år innan det är dags för den riktigt stora upplevelsen.

Andreas Kjörling, författare, talare, sommelier och mycket mer…

Ett svar på ”Tyska viner och kräftor”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *