Vegansk röd pesto

Det finns vissa saker som jag använder till många olika saker. Därför har jag nästan alltid en stor burk av exempelvis Röd Pesto i kylskåpet. Nästan alla som säljs i butik har ingredienser som löpe (gjord av kalvmage), parmesan eller mjölkpulver. Så jag gör min egen och den blir dessutom mycket godare tycker jag.

Denna kan användas till en enkel pasta med pesto, som smaksättare i sallader, grytor, som pålägg på mackan och till mycket annat. Glen, min man, älskar dessutom att ha den som dipp till chips eller grönsaksstänger.

Röd Pesto Recept

1 burk soltorkade tomater inklusive det mesta av oljan
 (jag rekommenderar VERKLIGEN märket Garant och deras Ekologiska Soltorkade Tomater då dom inte har vinäger i och är godast. Man kan även köpa soltorkade tomater som inte ligger i olja om man vill men då ska man tillsätta kallpressad rapsolja eller olivolja.)
1 färsk röd chili
1 klyfta pressad vitlök
1/2 tesked havssalt
1/4 eller 1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl skalade solrosfrön 
(Rosta i torr stekpanna med lite salt tills dom luktar gott och är härligt gyllenbruna.)
Peppar efter smak
En skvätt agave 
(Tänk att du ”ritar” en cirkel över allt i matberedaren eller 2 cirklar om du använder en mixer.)

Tjoffa bara ner allt direkt i en matberedare, eller mixer om du inte har en matberedare. Mixa sedan länge och väl tills allt är en fin, mjuk massa utan en massa klumpar. Häll upp i burk och njut sedan av den fylliga smaken!

Jag varierar ibland genom att hälla bort all olja (använder den oljan att steka i vid tillfälle) och använda olivolja i stället, ibland rostar jag pinjenötter istället för solrosfrön.

Jag brukar göra fyrdubbel sats för jag använder så mycket. Då tar jag tre vitlöksklyftor istället för 4, en matsked salt istället och häller av det mesta av oljan från 3 av burkarna med soltorkade tomater. Oljan som blir över använder jag att steka i sen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *