Midsommarsill

Tanken var ju egentligen att göra en rejäl traditionell Midsommarmeny i år, MEN så ska Glen åka till Abbey Road Studios för att spela in orkestreringen av albumet med Jennifer Thomas på självaste Midsommarafton, så jag behöver ju inte laga MÄNGDER av mat och det spar ju i alla fall tid.

Receptet på Aubergine-sill!

Lagen: (grunden)
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten

Blanda ihop i en kastrull. (När du valt vilken smak du ska ha utöver detta ska det värmas upp tills sockret smälter.)

”Aubergines*ll”:

Skär en aubergine i lagom stora ”sill”-bitar. Ca 0,5 cm tjocka skivor.

Lägg i en kastrull och koka upp med en tesked havssalt. Det är viktigt att man vaktar s*llen som en hök så den kokar precis rätt länge, behöver bara koka någon minut om man lägger i den från börjar. Smaka en bit för att känna av konsistensen. Den ska var liiite fast men ändå sill-mjuk.

Häll av vattnet och lägg i din lag.

FÖR LÖKS*LL: (TILLSÄTT DETTA TILL LAGEN INNAN DU VÄRMER UPP LAGEN)

2 fint skivade röda lökar
15 kryddpepparkorn

Tillsätt s*llen. Lägg sedan allt i en burk och täck med lag.

FÖR SKAGENS*ll:

Använd GRUNDLAGEN och koka upp lite snabbt så sockret löser upp sej. Låt det sedan ligga och dra sej i lagen medan du gör skagenröran. Gärna med några kryddpepparkorn som du sen måste fiska upp innan du blandar ihop med skagenröran. (tips: om du gör mycket sill kan du använda resten från Löks*llslagen, se bara till att det inte är bitar av morot eller kryddpepparkorn i när du blandar ihop det med skagenröran.

Ingredienser:
2 överfulla matskedar Oatly Fraiche
1 lagom matsked X-tra Lätt majonäs från Coop (den är äggfri)
1/2 matsked röd tångkaviar
1/2 matsked svart tångkaviar
2 matskedar rökt tångkaviar på tub
1/2 liten röd lök som jag hackade fint
Bra med dill och lagom mycket citronsaft efter smak.

Häll över s*llen i burken UTAN lag, i med skagenröran och blanda om. Eller lägg det i en skål för att blanda ihop och lägg sen över i en burk.

Om du gör mycket skagens*ll är det bara att dubbla, eller mer, receptet för skagenröran. Som vanligt är mina mått inte så exakta och det går alldeles utmärkt att ta lite mer eller mindre av något om ni vill. Det enda måttet som är exakt är just lagen med ättika, socker och vatten.

FÖR ENBÄR OCH GRANS*LL:
LAGEN enligt grundreceptet och ha sedan i 20 torkade enbär och några grankvistar som fått ligga i vatten i minst 5 timmar.

SERVERA MED:
Servera s*llen med färskpotatis och Oatly Fraiche blandat med massor av gräslök.

SJÄLVKLART kan du även göra massor av andra smaker, byta ut enbären till lingon, osv. Varianterna är oändliga känns det som!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *