Mormors Blåbärspaj veganiserad

Mormors blåbärspaj var det godaste jag visste när jag var liten. Det enda som hotade dess förstaplats var hennes rabarberpaj. När jag blev lite äldre fick jag äran att lära mej hur hon gjorde, och jag blev förvånad över hur enkelt det var om än lite hej och hå med exakta mått.

Så nu ska jag dela med mej av hemligheten till er! Och kom ihåg, det funkar lika bra med annan frukt eller andra bär. Personligen ÄLSKAR jag det där syrliga från frukten som blandas med den där söta pajdegen och att den blir sådär frasig på ytan.

Blåbärspajrecept enligt min mormor:

Sätt på ugnen på 175 grader. (under och övervärme)

Täck formens botten med ca 2 lager frukt eller bär. Mer om du vill, mindre om du vill.

Ta 2 delar mjöl och liiiiiiite mindre än en del socker i en bunke och blanda ihop. Så om du vill ha en normalstor paj så tar du 3 dl mjöl och ca 1 1/2 dl socker. Använder du väldigt söt frukt eller söta bär kan det räcka med drygt 1 dl socker. Gör du en pytteliten paj tar du 1 dl mjöl och nästan 1/2 dl socker. (om du använder ett oblekt socker får den mer karaktär=godare enligt mej.)

Häll blandingen över bären i formen jämt och fint.

Ta nu mjölkfritt margarin och täck degen. Du kan ta en osthyvel och hyvla och lägga ut bitarna över hela pajen. Då behövs ungefär 2 lager och inget av mjölblandingen ska synas. ELLER så kan du använda flytande mjölkfritt margarin och täcka mjölblandingen. Under alla dessa år som jag gjort denna paj så har jag aldrig tagit för mycket ”smör”. Det är väldigt svårt att ta för mycket ”smör”… Men det är viktigt att inget mjöl kikar fram.

In i ugnen med det nu och håll lite koll i början så mjölblandningen inte kikar fram. Om den gör det, dutta på lite mer ”smör”.

Jag sätter klockan på 30 minuter men det tar oftast ca 40 minuter. Men det är lite mysigt att sitta på golvet vid ugnen och se hur den till sist blir gyllenbrun på toppen och ofta sipprar frukt/bärsaften upp och bubblar så fint.

Låt pajen svalna och servera med Oatly’s vaniljvisp ELLER gör en egen vaniljsås ELLER servera med Oatly’s vaniljglass. Jag gör en sockerfri vaniljsås till Glen som jag kan dela recept på senare.

NOTE: Jag har testat med exempelvis bovetemjöl och andra mjölsorter också för att göra den glutenfri och det funkar fint men blir såklart lite annorlunda, mest i konsistensen. Gott ändå dock. Jag har även använt annan sötning, som exempelvis Agave eller lönnsirap. Det funkar också bra. Men då har jag mixat ihop och smakat av tills jag är nöjd med sötman.

En till NOTE: Man kan även blanda alltihopa i en mixer. Då är det bara att ha i nog med smör tills det verkligen ser ut som en smuldeg och kan formas ihop till små bollar. Det är kanske enklare, men det blir bara 98% gott av 100%.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *