Vegansk Brie


Få saker är godare än ost tillsammans med ett gott vin ute i skogen.
Va, trodde du att det var kört att njuta av det som vegan?
Tänk igen!? 🙂

Vegansk Brieost Recept:

1 paket Violife ost eller Astrid & Apornas Jeezly (200gram)
1/2 paket Oatly’s Påmackan
Drygt 1 dl Oatly imat (matlagningsgrädde)
2 nävar rostade och hackade valnötter med havssalt

Gör såhär: (tar ca 10 minuter)

Rosta hackade valnötter i torr panna med havssalt tills det luktar ljuvligt.

Smörj in en mindre skål med med olivolja.

Häll på valnötterna i skålen så dom täcker botten.

Tärna upp osten och lägg i kastrull med imat’en. Värm upp under omrörning tills smeten är helt len och klumpfri. Tillsätt påmackan och rör ihop tills helt len och fin igen.

Häll ostblandningen i skålen och ställ sen in i kylskåpet i minst 4-5 timmar.

NOTE: DU kan även hacka färsk gräslök att lägga i botten, eller något annat du gillar, men rostade valnötter blev vansinnigt gott!

Servera med ett gott vin som passar till ost, ett fint välgräddat bröd eller kex och självklart vindruvor!

TIPS: Dubbla gärna receptet på osten för du kommer nog att moffa en hel del! Det finns 400 gram förpackningar av osten och så använder du en hel förpackning påmackan bara och drygt 2 dl imat.

Tzay-spett

Som fru till världens bästa man och eftersom jag älskar att laga mat så ser jag till att maten står på bordet när Glen kommer hem. Riktigt traditionellt, jag borde egentligen ha ett förkläde på mej och höga klackar. 😉 Nu kan det eventuellt vara så att inget får plats på bordet längre eftersom jag har gjort det till min målarhörna, men ändå. Soffan duger gott att sitta och äta i den med.

Här tog jag Tzay-spett som jag marinerade i olika kryddor samt hemmagjord mango chutney och sen kan man slänga in i ugnen, steka eller grilla. Mango chutney är föresten löjligt lätt att göra. Ner med mango, lök, vitlök, chili, ingefära och agave i en kastrull. Fyll på med lite vatten och kanel, koka tills det är klart och mixa gärna sen så slipper man vara så noga med att skära allt i pyttebitar.

Vitlökssmöret är Flora’s mjölkfria och så pressade jag i en vitlöksklyfta, saltade och hackade ner färsk basilika. Smakar gudomligt på ungsrostad färskpotatis.

Mormors Blåbärspaj veganiserad

Mormors blåbärspaj var det godaste jag visste när jag var liten. Det enda som hotade dess förstaplats var hennes rabarberpaj. När jag blev lite äldre fick jag äran att lära mej hur hon gjorde, och jag blev förvånad över hur enkelt det var om än lite hej och hå med exakta mått.

Så nu ska jag dela med mej av hemligheten till er! Och kom ihåg, det funkar lika bra med annan frukt eller andra bär. Personligen ÄLSKAR jag det där syrliga från frukten som blandas med den där söta pajdegen och att den blir sådär frasig på ytan.

Blåbärspajrecept enligt min mormor:

Sätt på ugnen på 175 grader. (under och övervärme)

Täck formens botten med ca 2 lager frukt eller bär. Mer om du vill, mindre om du vill.

Ta 2 delar mjöl och liiiiiiite mindre än en del socker i en bunke och blanda ihop. Så om du vill ha en normalstor paj så tar du 3 dl mjöl och ca 1 1/2 dl socker. Använder du väldigt söt frukt eller söta bär kan det räcka med drygt 1 dl socker. Gör du en pytteliten paj tar du 1 dl mjöl och nästan 1/2 dl socker. (om du använder ett oblekt socker får den mer karaktär=godare enligt mej.)

Häll blandingen över bären i formen jämt och fint.

Ta nu mjölkfritt margarin och täck degen. Du kan ta en osthyvel och hyvla och lägga ut bitarna över hela pajen. Då behövs ungefär 2 lager och inget av mjölblandingen ska synas. ELLER så kan du använda flytande mjölkfritt margarin och täcka mjölblandingen. Under alla dessa år som jag gjort denna paj så har jag aldrig tagit för mycket ”smör”. Det är väldigt svårt att ta för mycket ”smör”… Men det är viktigt att inget mjöl kikar fram.

In i ugnen med det nu och håll lite koll i början så mjölblandningen inte kikar fram. Om den gör det, dutta på lite mer ”smör”.

Jag sätter klockan på 30 minuter men det tar oftast ca 40 minuter. Men det är lite mysigt att sitta på golvet vid ugnen och se hur den till sist blir gyllenbrun på toppen och ofta sipprar frukt/bärsaften upp och bubblar så fint.

Låt pajen svalna och servera med Oatly’s vaniljvisp ELLER gör en egen vaniljsås ELLER servera med Oatly’s vaniljglass. Jag gör en sockerfri vaniljsås till Glen som jag kan dela recept på senare.

NOTE: Jag har testat med exempelvis bovetemjöl och andra mjölsorter också för att göra den glutenfri och det funkar fint men blir såklart lite annorlunda, mest i konsistensen. Gott ändå dock. Jag har även använt annan sötning, som exempelvis Agave eller lönnsirap. Det funkar också bra. Men då har jag mixat ihop och smakat av tills jag är nöjd med sötman.

En till NOTE: Man kan även blanda alltihopa i en mixer. Då är det bara att ha i nog med smör tills det verkligen ser ut som en smuldeg och kan formas ihop till små bollar. Det är kanske enklare, men det blir bara 98% gott av 100%.

Midsommarsill

Tanken var ju egentligen att göra en rejäl traditionell Midsommarmeny i år, MEN så ska Glen åka till Abbey Road Studios för att spela in orkestreringen av albumet med Jennifer Thomas på självaste Midsommarafton, så jag behöver ju inte laga MÄNGDER av mat och det spar ju i alla fall tid.

Receptet på Aubergine-sill!

Lagen: (grunden)
1 dl ättika 12%
2 dl socker
3 dl vatten

Blanda ihop i en kastrull. (När du valt vilken smak du ska ha utöver detta ska det värmas upp tills sockret smälter.)

”Aubergines*ll”:

Skär en aubergine i lagom stora ”sill”-bitar. Ca 0,5 cm tjocka skivor.

Lägg i en kastrull och koka upp med en tesked havssalt. Det är viktigt att man vaktar s*llen som en hök så den kokar precis rätt länge, behöver bara koka någon minut om man lägger i den från börjar. Smaka en bit för att känna av konsistensen. Den ska var liiite fast men ändå sill-mjuk.

Häll av vattnet och lägg i din lag.

FÖR LÖKS*LL: (TILLSÄTT DETTA TILL LAGEN INNAN DU VÄRMER UPP LAGEN)

2 fint skivade röda lökar
15 kryddpepparkorn

Tillsätt s*llen. Lägg sedan allt i en burk och täck med lag.

FÖR SKAGENS*ll:

Använd GRUNDLAGEN och koka upp lite snabbt så sockret löser upp sej. Låt det sedan ligga och dra sej i lagen medan du gör skagenröran. Gärna med några kryddpepparkorn som du sen måste fiska upp innan du blandar ihop med skagenröran. (tips: om du gör mycket sill kan du använda resten från Löks*llslagen, se bara till att det inte är bitar av morot eller kryddpepparkorn i när du blandar ihop det med skagenröran.

Ingredienser:
2 överfulla matskedar Oatly Fraiche
1 lagom matsked X-tra Lätt majonäs från Coop (den är äggfri)
1/2 matsked röd tångkaviar
1/2 matsked svart tångkaviar
2 matskedar rökt tångkaviar på tub
1/2 liten röd lök som jag hackade fint
Bra med dill och lagom mycket citronsaft efter smak.

Häll över s*llen i burken UTAN lag, i med skagenröran och blanda om. Eller lägg det i en skål för att blanda ihop och lägg sen över i en burk.

Om du gör mycket skagens*ll är det bara att dubbla, eller mer, receptet för skagenröran. Som vanligt är mina mått inte så exakta och det går alldeles utmärkt att ta lite mer eller mindre av något om ni vill. Det enda måttet som är exakt är just lagen med ättika, socker och vatten.

FÖR ENBÄR OCH GRANS*LL:
LAGEN enligt grundreceptet och ha sedan i 20 torkade enbär och några grankvistar som fått ligga i vatten i minst 5 timmar.

SERVERA MED:
Servera s*llen med färskpotatis och Oatly Fraiche blandat med massor av gräslök.

SJÄLVKLART kan du även göra massor av andra smaker, byta ut enbären till lingon, osv. Varianterna är oändliga känns det som!

Färskpasta med olivolja

När det är såhär varmt klarar jag inte för varm och geggig mat. Faktum är att jag i stort sett bara äter frukt eller sallad tills det blir svalare mot kvällen. DÅ kan jag ställa mej och laga mat igen.

Det är inte heller det lättaste att hitta vegansk färskpasta, men ICA har 2 sorter som är jättegoda. En med rödbetor och en med blomkål. Dom är lika goda men den med rödbetor är ju ROSA/LILA!!!!

Recept Pasta med olivolja (2 pers)

1 paket vegansk färskpasta med rödbetor.
1 näve valnötter
Ruccola
1/2 citron
1 röd lök
1 röd färsk chili (eller efter smak)
1 röd paprika
1 liten låda minitomater
1/4 kruka färsk basilika.
Lagom mängd zucchini, ca 1/4-1/2 normalstor
En REJÄL mängd olivolja. (ta nu inte billigast möjliga utan köp gärna en riktigt fin olivolja, det gör en enorm skillnad)

Förbered vattnet för pastan. Pastan kokar på bara 2 minuter så den har jag i när allt annat är färdigt.

Torrosta valnötterna i en stekpanna tills dom får lite färg och luktar gott. Lägg undan dom i en liten skål så länge.

Lägg upp en bädd av ruccola på serveringsfatet eller tallrikarna.

Skär upp alla grönsakerna, förutom minitomaterna, i tunna skivor och släng ner i stekpannan med lite olja. Låt dom steka upp lite lätt och häll sedan i tomaterna. Stäng av plattan men låt allt ligga kvar i pannan medans du kokar pastan. Salta efter smak och kläm ut en skvätt citronsaft efter smak. (jag brukar skära av två skivor citron som får stekas i pannan också men här hade jag bara två färska skivor.

Koka pastan och häll sedan av vattnet. Ös nu på en REJÄL skvätt GOD olivolja. Blanda ihop med grönsakerna och släng sen på de rostade valnötterna.

Ringla över lite mer olivolja och servera!

TIPS: Det finns vegansk ”parmesan” från märket Violife som jag tycker är god att riva över, men rätten klarar sej utan.

Vegansk röd pesto

Det finns vissa saker som jag använder till många olika saker. Därför har jag nästan alltid en stor burk av exempelvis Röd Pesto i kylskåpet. Nästan alla som säljs i butik har ingredienser som löpe (gjord av kalvmage), parmesan eller mjölkpulver. Så jag gör min egen och den blir dessutom mycket godare tycker jag.

Denna kan användas till en enkel pasta med pesto, som smaksättare i sallader, grytor, som pålägg på mackan och till mycket annat. Glen, min man, älskar dessutom att ha den som dipp till chips eller grönsaksstänger.

Röd Pesto Recept

1 burk soltorkade tomater inklusive det mesta av oljan
 (jag rekommenderar VERKLIGEN märket Garant och deras Ekologiska Soltorkade Tomater då dom inte har vinäger i och är godast. Man kan även köpa soltorkade tomater som inte ligger i olja om man vill men då ska man tillsätta kallpressad rapsolja eller olivolja.)
1 färsk röd chili
1 klyfta pressad vitlök
1/2 tesked havssalt
1/4 eller 1/2 kruka färsk basilika
1/2 dl skalade solrosfrön 
(Rosta i torr stekpanna med lite salt tills dom luktar gott och är härligt gyllenbruna.)
Peppar efter smak
En skvätt agave 
(Tänk att du ”ritar” en cirkel över allt i matberedaren eller 2 cirklar om du använder en mixer.)

Tjoffa bara ner allt direkt i en matberedare, eller mixer om du inte har en matberedare. Mixa sedan länge och väl tills allt är en fin, mjuk massa utan en massa klumpar. Häll upp i burk och njut sedan av den fylliga smaken!

Jag varierar ibland genom att hälla bort all olja (använder den oljan att steka i vid tillfälle) och använda olivolja i stället, ibland rostar jag pinjenötter istället för solrosfrön.

Jag brukar göra fyrdubbel sats för jag använder så mycket. Då tar jag tre vitlöksklyftor istället för 4, en matsked salt istället och häller av det mesta av oljan från 3 av burkarna med soltorkade tomater. Oljan som blir över använder jag att steka i sen.

Vegansk Syrénglass

Kul att du har hittat hit! Jag ska göra mitt bästa för att se till att det blir värt din tid.

Eftersom det är vår, (eller räknas detta som försommar?), och naturen fullkomligt SPRUDLAR av liv och godsaker så tänkte jag börja med att dela med mej av en glass smaksatt av syrener och en liten skvätt citronsaft. Det är smaken av sommarlov och lycka om ni frågar mej.

Jag gör glass på många olika sätt och ibland när jag är lat köper jag helt enkelt färdig vaniljglass gjord på havre, ris eller soja som jag sedan smaksätter. Jag älskar att äta saker som kan lagas så mycket som möjligt från grunden, men jag skyggar inte för lite socker då och då. För att få en mjukstart så blir det det enkla receptet idag.

Recept på Syrénglass

3 kulor GB Glace vaniljglass gjord på rismjölk.
En liten bukett syrener (eller en halv stor)
ca 1 tesked färsk citronsaft

Skölj av syrenerna väl och plocka av själva blommorna. Det kan vara en bra idé att låta dom ligga i vattnet ett tag.
Skopa upp ca 3 kulor av vaniljglassen och tjoffa ner i mixern.
Häll ner syrenblommorna och citronsaften.
Mixa och servera sedan gärna med lite syrenblommor på glassen.
Valfritt: Släng ner 3-4 blåbär i glassen för en lite finare färg.